GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg poručio Turskoj: Moramo biti zajedno u ovom historijskom trenutku

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Anadolija

A. Č. / Anadolija

17.5.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u odbrambeni savez.

- Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme. Moramo stajati zajedno u ovom historijskom trenutku", napisao je Stoltenberg na Twitteru nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, prenosi Hina.

Švedska i Finska su najavile da će kroz par dana podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a na to ih je potaklo mijenjanje geopolitičke klime u Evropi nakon početka ruskog napada na Ukrajinu krajem februara.

- Turska ne može reći "da" članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće - rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), prenosi RIA Novosti.

Ponovio je da obje zemlje podržavaju "terorističke organizacije", uključujući Kurdsku radničku stranku PKK koja je zabranjena u Turskoj te kurdsku miliciju YPG u Siriji. Erdogan je ranije poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.