REPORTAŽA CNN-A

Novi horor Ukrajinaca: Svuda pronalazimo strelice, ima ih i u tijelima ubijenih

Iako nisu zabranjene generalno, po međunarodnom ratnom pravu je zabranjeno njihovo korištenje u civilnim područjima

A. K. / CNN

17.5.2022

Izgled strelica. CNN

Prošlo je više od mjesec dana otkako je ukrajinska vojska vratila Irpin, a Volodimir Klimaševski i dalje pronalazi male projektile nalik na eksere širom svog vrta i u zidovima svoje kuće, piše CNN. Oni su posjetili Irpin i napravili priču o stanju u tom gradu.

Klimaševski je za CNN rekao da su maleni projektili toliko sitni da ih mora vaditi kliještima. Službeni naziv im je flešeti, što je francuska riječ za malene strijele. Tako i izgledaju, dugi oko centimetar i pol, izmišljeni u vrijeme Prvog svjetskog rata, stavljaju se u veće čahure, potom ih tenkovima ispucavaju. Kad dođe do detonacije, one se rasprše po širokom području.

Iako nisu zabranjene generalno, po međunarodnom ratnom pravu je zabranjeno njihovo korištenje u civilnim područjima. SAD ih je koristio u Vijetnamskom ratu, a UN je optužio Izrael da ih je 2010. koristio protiv civila u Gazi. No, izuzev tih slučajeva rijetko su korišteni u modernom ratovanju.


Pronašli forenzičari

Nakon što su se povukli iz sela i gradova sjeverno od Kijeva postalo je jasno da su i Rusi koristili ovu municiju u svojim napadima. Irpin nije jedino mjesto gdje su pronađeni, piše CNN. Isti slučaj je i u selu Andrivka koje je oko 20 kilometara zapadno od Irpina.

Tamo su razgovarali s farmerom Vadimom Bozkom koji im je rekao da je flešete pronašao rasute po ulici do svoje kuće. On i supruga su se skrivali u podrumu dok je trajalo bombardiranje koje im je gotovo u potpunosti uništilo kuću.

Municija u obliku malene strele, flešete, pronađena je i u tijelima ljudi koji su ubijeni u Buči, tvrdi Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica.

Ona je prošlog mjeseca rekla da je “oslobođenje kijevske regije otkrilo nove strahote ruskih trupa.”

- Forenzičari su pronašli flešete u tijelima stanovnika Buče i Irpina - rekla je. Nije jasno jesu li flešete usmrtile civile.


U teglicama

Klimaševski još uvijek pamti 5. mart, dan kad su flešete počele padati. Prisjeća se da je legao na pod u kući, daleko od prozora, kako bi se zaštitio.

Kada su se, sedmicma kasnije, vratili kući, kažu da su pronašli bezbrojne flešete po vrtu i na krovu. Drže ih u teglicama na terasi.

Kolomiec je, dok je čistila kuću nakon povratka, flešete pronalazila posvuda. Pronalazila ih je i dok je radila u vrtu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.