CARINA NA UVOZ RUSKE NAFTE

SAD imaju novi prijedlog za sankcije Rusiji: Brže će djelovati nego embargo

Carinski mehanizam koji bi SAD trebao predložiti bio bi dizajniran tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati kroz njezin izvoz, saznaje se iz američkog ministarstva finansija

Predsjednik SAD Džo Bajden. Reuters

H. J. I.

17.5.2022

Dužnosnici američkog ministarstva finansija objavili su u utorak da planiraju na ovosedmičnom sastanku ministara finansija grupe G7 predložiti da evropske zemlje uvedu carine na uvoz ruske nafte, što bi bila brža alternativa od uvođenja potpunog naftnog embarga.

EU dužnosnici razmatraju postupni embargo na uvoz ruske nafte u sklopu šestog kruga sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, no zabrinutost pojedinih EU članica na istoku kontinenta u vezi opskrbe predstavlja veliku prepreku tom planu.


Potencijalni daljnji skokovi cijene nafte

Carinski mehanizam koji bi SAD trebao predložiti bio bi dizajniran tako da ruska nafta ostane na tržištu, ali da se ograniči iznos prihoda koji Moskva može ostvarivati kroz njezin izvoz, saznaje se iz američkog ministarstva finansija. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 trebali bi se sastati ove sedmice.

Budući da se ruska nafta prodaje s popustom u odnosu na globalnu referentnu vrijednost, carina bi se mogla postaviti na nivo koji bi obuhvatio dio tog jaza i tako smanjila rusku dobit, poručili su američki dužnosnici. No, carina bi morala biti dovoljno niska da Rusija zarađuje više nego što je košta proizvodnja, čime bi imala poticaj za nastavak izvoza, dodali su.

Držanjem ruske nafte na tržištu izbjegli bi se potencijalni daljnji skokovi cijene nafte zbog evropskog embarga, koji bi, pak, mogli nadoknaditi uticaj embarga na ruske prihode.


Fond za oporavak i obnovu Ukrajine

Dužnosnici ministarstva tvrde da brojne vlade imaju izraženu želju da prestati kupovati rusku naftu što je prije moguće, ali to nosi sa sobom veliki rizik od toga da bi izravni embargo mogao znatno povećati cijenu nafte.

Američko ministarstvo finansija razmatra mehanizme određivanja cijena, uključujući carine, kako bi pomoglo zaštiti globalnu ekonomiju od daljnje štete uslijed visokih cijena energenata. Prihod od carina mogao bi se slijevati u fond za oporavak i obnovu Ukrajine, čime bi se zadovoljila želja da Moskva plati barem dio potrebne masovne obnove.

Taj prijedlog uslijedio je nakon što je talijanski premijer Mario Dragi (Draghi) prošle sedmice tokom sastanka s američkim predsjednikom Džom Bajdenom (Joe Biden) izložio ideju o formiranju kartela kupaca nafte kako bi se pomoglo ograničiti cijenu nafte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.