BIJELA KUĆA

Bajden će ugostiti premijera Švedske i predsjednika Finske kao dobrodošlicu u NATO

Švedska ministrica vanjskih poslova En Linde jučer je potpisala zahtjev u kojem se proglašava da se zemlja želi pridružiti NATO-u

Bajden: Dobrodošlica će biti održana u četvrtak. Agencije

Piše: A. Č.

18.5.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) u četvrtak će poželjeti dobrodošlicu premijeru Švedske i predsjedniku Finske u Bijelu kuću u ključnoj manifestaciji podrške nekoliko dana nakon što su obje zemlje objavile da će nastojati pristupiti NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova En Linde (Ann Linde) jučer je potpisala zahtjev u kojem se proglašava da se zemlja želi pridružiti NATO-u.

Taj potez označava formalni korak Štokholma prema pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD-om, okončavajući tako dugi niz godina vojne neutralnosti.

- Ovo je velika i ozbiljna stvar, a računamo da bi do pridruživanja mogla proći godina dana. Ovaj zaključak je najbolji za Švedsku. Prijava će biti predana zajedno s Finskom, a nakon toga će je obraditi NATO - rekla je Linde.

Odluku o pristupanju NATO-u jučer je donio parlament Finske.

- Parlament podržava zahtjev Finske za članstvo u NATO-u. Parlament je usvojio stav u skladu sa izvještajem Odbora za vanjske poslove nakon glasanja 188-8 - napisano je na Twitteru parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.