HISTORIJSKI TRENUTAK

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u

Njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća

A. Č.

Finska i Švedska službeno su podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u u sjedištu saveza, pokrenuvši proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko sedmica.

I Švedska i Finska bile su neutralne tokom hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj arhitekturi u više desetljeća.

Ta odluka odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije 24. februara.

- Ovo je historijski trenutak koji moramo iskoristiti - rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su veleposlanici Finske i Švedske pri NATO-u predali zahtjeve za članstvo svojih zemlja.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomati.

Turska je posljednjih dana iznenadila svoje saveznike rekavši da ima rezerve prema finskom i švedskom članstvu. Stoltenberg je u srijedu kazao kako misli da se problemi mogu riješiti.

- Odlučni smo raditi na svim pitanjima i donijeti brze zaključke - rekao je Stoltenberg ističući snažnu podršku svih ostalih saveznika.

Više o:

Finska Švedska NATO
NA VRH

Podijeli članak na