SJEVERNA KOREJA

Kim Jong-Un pušio dok je kritikovao vladu zbog stanja s koronavirusom

Sjevernokorejski mediji obavijestili su da se tokom stranačkog sastanka također razgovaralo o tome da se zemlja ipak može uspješno boriti protiv virusa i spriječiti širenje daljnje epidemije

Kim Jong-Un pušio dok je kritikovao vladu zbog stanja s koronavirusom. SCREENSHOT: SKY NEWS

S. S.

19.5.2022

Kim Jong-Un kritikovao je vladine dužnosnike zbog neprimjerenog i inertnog odgovora Sjeverne Koreje na epidemiju koronavirusa, obavijestili su državni mediji. Mediji su pustili snimku sastanka vladajuće Radničke stranke na kojoj Kim Jong-Un grdi dužnosnike i govori da je odgovor države na virus nezreo i da će zato biti teže obuzdati virus, prenosi Sky News.

Dok ih je kritikovao, Kim Jong-Un je pušio cigaretu. Sjevernokorejski mediji obavijestili su da se tokom stranačkog sastanka također razgovaralo o tome da se zemlja ipak može uspješno boriti protiv virusa i spriječiti širenje daljnje epidemije. 

Podsjećamo, Sjeverna Koreja je otkrila kovid slučajeve prošle sedmice i od tada prijavila 1.72 miliona pacijenata sa simptomima. U utorak navečer prijavili su 62 smrtna slučaja.

Po pitanju koronavirusa Sjeverna Koreja ima nekoliko problema - nemaju virus, nemaju antivirusne lijekove koji su se drugo koristili za liječenje covida te imaju pothranjeno stanovništvo slabog imuniteta. Zbog virusa Sjeverna Koreja je mobilizirala svoje oružane snage za sistem dostave lijekova od 24 sata. U to je uključeno i 3000 pripadnika vojno-medicinskog osoblja.

Južna Koreja je ponudila Sjevernoj Koreji medicinske potrepštine, vakcine, maske i pribor za testiranje te tehničku suradnju, ali odgovor Pjongjanga nije stigao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.