INTERVJU ZA CNN

Taliban za čije hvatanje SAD nudi 10 miliona dolara: Nestašne žene držimo kod kuće

Visokog i jako tajnovitog dužnosnika traži FBI, a američki State Department ga je klasificirao kao "globalnog teroristu"

Sirajudin Hakani: Nestašne žene držimo kod kuće. SCREENSHOT: CNN

S. S.

19.5.2022

Ministar unutrašnjih poslova Afganistana i pomoćnik zamjenika talibanskog lidera Sirajudin Hakani se pojavio pred kamerama CNN-a u Kabulu, samo nekoliko mjeseci nakon što je prvi put pokazao svoje lice u javnosti. 

Visokog i jako tajnovitog dužnosnika traži FBI, a američki State Department ga je klasificirao kao "globalnog teroristu". 

Nestašne žene

Za njegovu glavu nude nagradu od 10 miliona dolara.

Na pitanje o afganistanskim ženama koje kažu da se boje napustiti svoje domove pod vlašću talibana, Hakani je kroz smijeh rekao: "Nestašne žene držimo kod kuće."

Nakon što je novinarka tražila da razjasni svoj komentar, rekao je: "Kada sam rekao nestašne žene, to je bila šala koja se odnosila na one nestašne žene koje kontroliraju neke druge strane kako bi pod pitanje dovele trenutnu vladu." 

U skladu talibanskog tumačenja

Hakani je rekao i da će ženama biti dopušteno raditi u skladu "talibanskog tumačenja islamskog zakona i nacionalnih, kulturnih i tradicionalnih principa". 

- Dopušteno im je da rade unutar njihovih okvira - rekao je. Kaže i da u afganistanskoj vladi ne postoji niko protiv obrazovanja djevojaka.

- Djevojčicama je već dozvoljeno da idu u školu do 6. razreda, a iznad tog razreda nastavlja se rad na mehanizmu obrazovanja - rekao je Hakani. "Vrlo brzo ćete čuti vrlo dobre vijesti o ovom pitanju, ako Bog da", dodao je, ne precizirajući vremenski okvir.

Hakanijevi saradnici rekli su da je ovaj intervju bio pokušaj otvaranja novog poglavlja u odnosima sa SAD-om i svijetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.