PREDSJEDNIK SAD

Bajden poslao jasnu poruku: Švedska i Finska ispunjavaju sve uslove za ulazak u NATO

Kad nove članice ulaze u NATO, to nije prijetnja nijednoj zemlji. I nikad nije bila. Zadaća NATO-a je braniti se od agresije, poručio je Bajden

E. Ć.

19.5.2022

Bajden ugostio u Vašingtonu Ninista i Anderson. Twitter

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da Švedska i Finska ispunjavaju sve uslove za ulazak u NATO savez.

- Danas sam ponosan što mogu potvrditi da imaju podršku Sjedinjenih Država - istaknuo je Bajden nakon što je u Bijeloj kući primio švedsku premijerku Magdalenu Anderson (Andersson) i predsjednika Finske Saulija Ninista (Niinisto).

Bajden je rekao da će Sjedinjene Američke Države raditi s Finskom i Švedskom kako bi se oduprle svakoj agresiji kojoj bi mogle biti izložene tokom procesa pristupanja NATO-u.

- Kad nove članice ulaze u NATO, to nije prijetnja nijednoj zemlji. I nikad nije bila. Zadaća NATO-a je braniti se od agresije - poručio je Bajden.

Sjedinjene Američke Države su, pozivajući predstavnike dvije zemlje u Vašington dan nakon predaje službenih kandidatura za pristup NATO savezu, pokazale nestrpljivost kada je riječ o širenju Alijanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.