DRAMATIČNO OBRAĆANJE

Zelenski o dešavanju u Donbasu: Ne pretjerujem, ovo je pakao

Brutalno i apsolutno besmisleno bombardiranje Severodonjecka. Samo u jednom danu imamo 12 mrtvih i desetke ranjenih, kazao je Zelenski

E. Ć.

Volodimir Zelenski

Foto: Facebook


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) objavio je videoporuku po isteku 85. dana otpočetka rata. On je, opisujući situaciju u Donbasu, rekao da je to pakao i da ne pretjeruje kada to tako kaže.

- Brutalno i apsolutno besmisleno bombardiranje Severodonjecka. Samo u jednom danu imamo 12 mrtvih i desetke ranjenih. Bombardiranje i granatiranje drugih gradova, zračni i raketni udari ruske vojske. Ruski udari na Černihivsku regiju, posebno strašni udar na Desnu, stalni udari na regiju Odesa, na gradove središnje Ukrajine, Donbas je potpuno uništen.

Ovo je namjeran i zločinački pokušaj da se ubije što veći broj Ukrajinaca - rekao je Zelenski.

Zelenski je ponovo pozvao na pomoć Zapada i na jedinstvo u borbi protiv Rusije. Također, rekao je da je prvi proces u Ukrajini protiv ruskog ratnog zločina već počeo. 

- Završit će s potpunom obnovom pravde unutar međunarodnog suda. Pronaći ćemo i privesti pravdi sve one koji daju i izvršavaju zločinačke naredbe - poručio je Zelenski.

Više o temi Volodimir Zelensky

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK
Volodimir Zelenski otvorio 75. filmski festival u Kanu
NA VRH

Podijeli članak na