POTVRDILA MINISTARSTVA

Prvi slučajevi majmunskih boginja potvrđeni u Njemačkoj i Francuskoj

Podsjećamo, slučajevi majmunske zaraze već su potvrđeni u SAD, Španiji, Švedskoj, Portugalu, Italiji, Velikoj Britaniji i Australiji

H. J. I.

Prvi slučaj majmunskih boginja u Evropi potvrđen je 7. maja

Foto: Ilustracija


Njemačka je danas potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, objavio je Institut za mikrobiologiju Bundesvera u Minhenu.

Kako navodi Deutsche Welle, riječ je o pacijentu iz Bavarije koji je pokazao simptome kožnih lezija, glavne karakteristike bolesti.

Ranije danas, i Francuska je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja.

U francuskoj regiji Il de Frans identifikovan je prvi slučaj zaraze, potvrdilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje. 

Kako prenosi BFMTV kanal pozivajući se na ministarstvo, infekcija je potvrđena kod 29-godišnjeg muškarca i on je poslan u izolaciju. Prema nezvaničnim informacijama on u skorije vrijeme nije boravio ni u jednoj zemlji u kojoj su registrovani novi slučajevi.

Podsjećamo, slučajevi majmunske zaraze već su potvrđeni u SAD, Španiji, Švedskoj, Portugalu, Italiji, Velikoj Britaniji i Australiji.

Prvi slučaj u Evropi potvrđen je 7. maja. Riječ je o zaraženoj je osobi koja se vratila u Englesku. Bolest je tada potvrđena u Portugalu (14 slučajeva, svi mlađi muškarci), Španija je prijavila sedam slučajeva, dok je jedan slučaj prijavljen u Švedskoj i Italiji.

Majmunske boginje su virus koji izaziva simptome groznice, kao i karakterističan kvrgav osip. Obično je blag, iako postoje dva glavna soja: soj Kongo, čija je smrtnost do 10 posto i zapadnoafrički soj, koji ima stopu smrtnosti u oko jedan posto slučajeva.

Virus se širi bliskim kontaktom, kako od životinja, tako i između ljudi. Prvi put je pronađen kod majmuna 1958. godine, tako je nastao i naziv "majmunske boginje", iako se glodari sada smatraju glavnim prenosiocima.

NA VRH

Podijeli članak na