SADRŽI ČETIRI TAČKE

Italija predložila mirovni plan za prekid rata u Ukrajini

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi se započeli ozbiljni pregovori o okončanju rata

Mario Dragi. Twitter

E. Ć.

20.5.2022

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine potvrdilo je informaciju da je Italija ponudila svoju viziju kako da se okonča rat, te da se ti prijedlozi proučavaju, rekao je portparol te institucije Oleh Nikolenko, prenosi Euromaiden Press.

- Italijanska strana je zaista podijelila svoju viziju načina da se okonča rat Rusije protiv Ukrajine. Relevantni prijedlozi se trenutno proučavaju. Pozdravljamo sve međunarodne napore da se uspostavi mir na ukrajinskom tlu i u Evropi. Istovremeno, svaka politička odluka mora biti donesena na osnovu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica - izjavio je Nikolenko.

On je istakao kako Ukrajina cijeni podršku Italije unutar Evropske unije i na bilateralnom nivou.

Dan ranije, italijanski premijer Mario Dragi pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi se započeli ozbiljni pregovori o okončanju rata. Rekao je da će Italija učiniti sve što je moguće da pomogne u rješavanju rata kroz pregovore, ali svaki sporazum mora imati punu podršku Ukrajine da bi bio stabilan.

Dragi nije direktno spomenuo da li će Italija nastaviti da isporučuje oružje Kijevu. Italijanska "La Repubblica" je navela kako je Italija navodno pripremila dokument u kojem se predlažu načini za okončanje rata koji je proslijeđen generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu (Guterres).

Taj dokument sadrži četiri ključne tačke: prekid vatre i početak pregovora uz pomoć međunarodne grupe, predloženo je da se o pitanjima Krima i Donbasa raspravlja odvojeno, pregovori o statusu Ukrajine u EU i NATO-u, te novi multiteralni sporazum za održavanje mira i sigurnosti u Evropi, koji bi mogao spriječiti buduće sukobe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.