EVROPSKI ZVANIČNIK

Mišel boravio u Tirani: Radi se na tome da stanovnici Zapadnog Balkana osjete opipljivu korist od EU

Mišel je rekao da današnji izazovi primoravaju EU da razmišlja dalje od tradicionalnih modela i da traži inovativne načine razmišljanja i inovativne načine rada, saopćilo je Evropsko vijeće

Mišel: Radi se na tome da stanovnici Z. Balkana osjete opipljivu korist od EU. SCREENSHOT

Avaz.ba

20.5.2022

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je u Tirani da je EU čvrsto posvećena eurointegraciji Albanije i da je sada važnije nego ikada da se unese nova energija u proces proširenja Unije.

Mišel je rekao da današnji izazovi primoravaju EU da razmišlja dalje od tradicionalnih modela i da traži inovativne načine razmišljanja i inovativne načine rada, saopćilo je Evropsko vijeće.

- I da stvara nove podsticaje za reforme kako bi ubrzala evropske integracije - rekao je Mišel poslije susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom, prenio je portal Euraktiv Srbija.

- To znači da je bolje već sada ubrzati integraciju, nego da čekamo potpuni završetak pristupnih pregovora. U junu ćemo organizovati sastanak svih 27 lidera Unije u Briselu sa vama (Edijem Ramom) i ostalim liderima Zapadnog Balkana. Albanija je ispunila sve uslove za otvaranje pristupnih pregovora. Oni treba da počnu što je prije moguće - rekao je Mišel.

Mišel je rekao da se radi na tome da stanovnici Albanije i svih država Zapadnog Balkana osjete opipljivu korist od Evropske unije.

- Albanija je dio evropske porodice. I EU ostaje najveći trgovinski partner Albanije i najveći pružalac finansijske pomoći - poručio je Mišel.

On je naglasio da je ovo presudan trenutak za susret sa bliskim saveznicima, partnerima i prijateljima, pošto Rusija u ovom trenutku napada suverenu državu Ukrajinu.

- Evropa i njeni saveznici od prvog dana su ujedinjeni u podršci Ukrajini - rekao je Mišel, koji je zahvalio Albaniji i njenom premijeru na snažnoj podršci, dodajući da je Albanija bila posvećen i pouzdan partner i prijatelj EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.