BIRAČI OKRENULI LEĐA

Australijski premijer izgubio na izborima

Laburisti bi, nakon devet godina u opoziciji, mogli da preuzmu vlast

A. K.

Skot Morison

Foto: Arhiv


Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) izjavio je da priznaje poraz na danas održanim opštim izborima, dodajući da iako brojanje glasova nije završeno, po svemu sudeći će opoziciona Laburistička partija formirati vladu.

- Razgovarao sam sa liderom opozicije i budućim premijerom, Entonijem Albanezeom, i čestitao mu izbornu pobjedu - rekao je Morison u obraćanju na televiziji, prenio je Rojters.

Povlaćenje sa pozicije

Morison je dodao da će se povući sa mjesta lidera Liberalne partije.

Na taj način bit će završen period od osam godina i devet mjeseci koliko je na vlasti bila Morisonova konzervativna koalicija.

Morison je postao premijer 2018. godine, podsjetio je Rojters.

Prethodno su australijske televizijske stanice izvjestile da se opoziciona Laburistička partija bliži pobjedi na današnjim opštim izborima u toj zemlji.

Rekordan broj

Birači su okrenuli leđa vladajućoj konzervativnoj koaliciji u korist nezavisnih i manjih partija fokusiranih na klimatska pitanja, prenosi Rojters.

Laburisti bi, nakon devet godina u opoziciji, mogli da preuzmu vlast, ali će im za to možda biti potrebna podrška Zelenih i drugih ekološki orijentisanih političkih snaga, navodi britanska agencija.

Glasači su, pokazuju djelimični rezultati, očigledno kaznili Liberalno-nacionalnu koaliciju premijera Skota Morisona u bogatim gradskim mjestima, a posebno u Zapadnoj Australiji, procenjuju mediji.

Konačni rezultati izbora će se vjerovatno, duže čekati, jer je rekordan broj ljudi glasao poštom, prenosi britanska agencija.

NA VRH

Podijeli članak na