ZAHTJEV ŠVEDSKE I FINSKE

Erdoan razgovarao sa Stoltenbergom: Turska iskreno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg kazao je da je u tom smislu potrebo otkloniti sigurnosne zabrinutosti koje izražava Turska

Redžep Tajip Erdoan i Jens Stoltenberg. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

21.5.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, javlja Anadolija.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije ureda predsjednika Turske, dvojica lidera su razgovarali o zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u. Erdoan je tom prilikom kazao da Turska iskreno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a.


Vitalni interesi

Dodao je da odnos prema zahtjevu za članstvo Švedske i Finske u NATO-u predstavlja stav Turske o vitalnim interesima nacionalne sigurnosti.

Erdoan je još kazao da zvanična Ankara neće pozitivno gledati na pitanje članstva u NATO-u ukoliko Švedska i Finska jasno ne pokažu da će se solidarisati s Turskom oko temeljnih pitanja, posebno u kontekstu borbe protiv terorizma.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg kazao je da je u tom smislu potrebo otkloniti sigurnosne zabrinutosti koje izražava Turska.

Podsjećamo, Turski predsjednik izjavio je u četvrtak da će Turska reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO, u momentima dok se visoki predstavnici dvije zemlje pripremaju da posjete Tursku radi razgovora narednih dana.


Posjeta Turskoj

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

U posljednjih pet godina, i Helsinki i Štokholm nisu pristali na zahtjeve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO-a, terorističke grupe koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Turskoj.

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku kako bi održali zvanične razgovore u Ankari o pitanju procesa njihovog pridruživanja NATO-u.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.