PLIKOVI I TEMPERATURA

Do sada 80 osoba zaraženo majmunskim boginjama

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopćili su da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću

WHO: Virus registriran u 12 zemalja. Agencije

A. K. / Fena

21.5.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je virus majmunskih boginja, koji je prvo registrovan u Engleskoj, a potom se proširio na druge evropske zemlje, do sada zarazio 80 osoba.

Potvrđeno je oko 80 slučajeva majmunskih boginja, prijavljenih WHO-u iz 12 zemalja, javlja Anadolija.


Srodnik velikih boginja

Prvi put registrovan u Engleskoj 7. maja, virus majmunskih boginja proširio se na 12 zemalja u posljednje dvije sedmice.

Pored Engleske, među zemljama u kojima su registrovani slučajevi, je i Španija, Portugal, Njemačka, Belgija, Italija, Švedska, Kanada, SAD i Izrael.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorijenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne.


Sa životinje na čovjeka

Glodavci, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni mogu nositi virus i prenijeti ga na ljude.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopćili su da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje od dvije do četiri nedjelje.

Virus, koji se obično prenosi sa životinje na čovjeka, a rijetko s osobe na osobu, može uzrokovati visoku temperaturu i plikove koji svrbe na tijelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.