BORBA PROTIV TERORIZMA

Švedska premijerka nakon razgovora s Erdoanom: Podržavam da se PKK nađe na terorističkoj listi

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku

Magdalena Anderson. Agencije

A. K.

21.5.2022

Švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson) izjavila je danas da njena zemlja otvoreno podržava borbu protiv terorizma i uvrštavanje PKK na listu terorista.

Nakon današnjeg telefonskog razgovora sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), premijerka Anderson je za švedsku državnu televiziju "SVT" kazala da Švedska podržava uvrštavanje PKK na terorističku listu.

- Naglasila sam također da Švedska pozdravlja zajedničku borbu protiv globalnog terorizma. Istakla sam i da otvoreno podržavam da se u sklopu borbe protiv terorizma PKK nađe na terorističkoj listi - rekla je.

Anderson je na Twitter nalogu objavila da se raduje jačanju bilateralnih odnosa sa Turskom.

Objava na Twitteru. Screenshot

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

U posljednjih pet godina, i Helsinki i Stockholm nisu pristali na zahtjeve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO-a, terorističke grupe koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Tursku.

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku kako bi održali zvanične razgovore u Ankari o pitanju procesa njihovog pridruživanja NATO-u.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.