SAVJETNIK ZELENSKOG

Arestovič: SAD i Rusija su započele dijalog o Ukrajini

a bi to uradili, dali su nekoliko restriktivnih izjava o temama koje su od izuzetno značaja za Rusku Federaciju, rekao je Arestovič

Oleksij Arestovič. AGENCIJE

A. O.

22.5.2022

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič (Arestovich) imao je razgovor s Markom Feiginom, tokom kojeg je izjavio da Ukrajina ne planira započinjati mirovne pregovore prije početka kontraofanzive na istoku i jugu države.

Arestovič se osvrnuo na trenutno stanje na frontovima, ali i pregovore o okončanju sukoba u ovoj državi.

Iako su se do sada pregovori o okončanju rata u Ukrajini vodili isključivo između ruske i ukrajinske delegacije, Arestovič ističe kako iz Sjedinjenih Američkih Država prvi put dolaze pomirljivi tonovi i najava eventualnog dijaloga s Rusijom.


Počeli su pozivi

- Amerikanci su se pojavili s pomirljivim notama. Počeli su pozivi, dijalog između ruskih i američkih generala. Također, u članku New York Timesa stoji kako ukrajinska vlada mora biti 'trijezna' i da nije sasvim realno da povrati teritorije koje su zauzete prije 24. februara. Ovo jasno odražava stav koji je prisutan unutar samih Sjedinjenih Američkih Država - navodi Arestovič.

Naglasio je kako su Amerikanci dali prostor za dijalog s Rusijom.

- Da bi to uradili, dali su nekoliko restriktivnih izjava o temama koje su od izuzetno značaja za Rusku Federaciju. To se tiče nabavke sistema Patriot, protivzračnih odbrambenih sistema, višestrukih raketnih sistema, kao i sistema navođenih raketa koje imaju domet do 300 kilometara - ističe savjetnik ukrajinskog predsjednika.


Neće pristati

- Prema proračunima ukrajinskih i zapadnih analitičara, za mjesec ili dva, ukrajinska vojska će biti na vrhuncu svojih borbenih sposobnosti. Stav rukovodstva je da pokušamo pokrenuti kontraofanzivu i onda tek možemo započeti pregovore - zaključio je Arestovič.

Uprkos činjenici da Rusija i SAD vode određeni dijalog na temu Ukrajine, Arestovič je poručio kako Ukrajina neće pristati na pokretanje trećeg sporazuma iz Minska.

- Naše političko rukovodstvo neće pristati na Minsk 3. Čak i ako Ruska Federacija već vodi takav dijalog s nekim zemljama EU, to ni na koji način neće promijeniti poziciju ukrajinskog rukovodstva - poručuje Arestovič.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.