POTVRDILO MINISTARSTVO

U Njujorku zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja

Dodaje se da je pomenuta osoba zadržana u izolaciji i na liječenju u Centru za kontrolu bolesti (CDC)

Majmunske boginje. ILUSTRACIJA

A. O.

22.5.2022

Prvi slučaj majmunskih boginja otkriven je u Njujorku (New York) u Sjedinjenim  Američkim Državama (SAD).

U saopćenju Ministarstva zdravlja Njujorka navodi se da je virus majmunskih boginja otkriven kod jedne osobe u toj američkoj saveznoj državi, te da su pokušali doći do drugih ljudi koji su možda bili u kontaktu sa oboljelom osobom.

Dodaje se da je pomenuta osoba zadržana u izolaciji i na liječenju u Centru za kontrolu bolesti (CDC).


Velike boginje

Zvaničnici su u četvrtak saopćili da istražuju dva moguća slučaja majmunskih boginja, virusa koji se rijetko viđa izvan Afrike i koji može uzrokovati simptome slične gripi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je do sada potvrdila 80 slučajeva majmunskih boginja, dok se 50 slučajeva još istražuje.

Majmunske boginje su srodnik velikih boginja koje su iskorijenjene 1979. godine, manje su prenosive i manje smrtonosne. Glavna razlika između simptoma velikih boginja i majmunskih je u tome što majmunske boginje uzrokuju oticanje limfnih čvorova, a velike ne.


Kućni ljubimci

Glodavci, uključujući one koji se drže kao kućni ljubimci, i majmuni mogu nositi virus i prenijeti ga na ljude.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopćili su da simptomi majmunskih boginja počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću. Nakon nekoliko dana, pacijenti mogu razviti osip koji prolazi kroz različite faze. Bolest obično traje od dvije do četiri nedjelje.

Virus, koji se obično prenosi sa životinje na čovjeka, a rijetko s osobe na osobu, može uzrokovati visoku temperaturu i plikove koji svrbe na tijelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.