ALEKSANDER VAN DER BELEN

Austrijski predsjednik će se kandidirati za drugi šestogodišnji mandat

Austrijski predsjednici imaju uglavnom ceremonijalnu ulogu, no drže pod nadzorom krizna razdoblja i razdoblja tranzicije te imaju ovlast razriješiti vladu

Van der Belen: Tražim vašu podršku i glas. AFP

H. J. I.

22.5.2022

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen) (78), bivši čelnik Zelenih, u nedjelju je objavio da se ove godine planira ponovno kandidirati za drugi šestogodišnji mandat, što će vjerovatno ograničiti broj kandidata. 

Van der Belen je popularan političar i u turbulentnim je vremenima slovio kao čvrsta ruka, čak i za vrijeme skandalima obilježenog raspada vladajuće koalicije između konzervativne Narodne stranke (OVP) i krajnje desne Slobodarske stranke 2019. godine.

Članovi dviju najvećih stranaka u parlamentu, OVP-a i Socijaldemokratske stranke, rekli su da vjerovatno neće istaknuti svoje kandidate ako se kandidira Van der Belen.


Austrijski predsjednici imaju uglavnom ceremonijalnu ulogu, no drže pod nadzorom krizna razdoblja i razdoblja tranzicije te imaju ovlast razriješiti vladu.

- Zovem se Aleksander van der Belen. Utrkujem se za predsjednički mandat i tražim vašu podršku i vaš glas - poručio je u videozapisu objavljenom u nedjelju.

U maju 2016., kad je evropska migracijska kriza bila dominantno političko pitanje, Van der Belen je pobijedio sa malom razlikom, 50,3 posto prema 49,7 posto u drugom krugu protiv kandidata Slobodarske stranke Norberta Hofera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.