VIRUSNA BOLEST

Belgija postala prva zemlja koja je uvela karantin zbog majmunskih boginja

Oni koji se zaraze virusom sada će morati da se izoluju tri nedelje

A. O. / Daily Mail

Majmunske boginje

Foto: ILUSTRACIJA


Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obaveznu 21-dnevni karantin u protiv majmunskih boginja, jer 14 zemalja sada potvrđuje izbijanje virusne bolesti, a doktori upozoravaju na "značajan porast" slučajeva u Velikoj Britaniji.

Oni koji se zaraze virusom sada će morati da se izoluju tri nedelje, saopćile su belgijske zdravstvene vlasti, nakon što su zabilježena tri slučaja u zemlji.

Fesitval u gradu

Zaraze, od kojih je prva zabilježena u petak, sve su povezane sa festivalom u lučkom gradu Anterverpenu (Antwerpenu).

Ovo sve dolazi nakon što su liječnici upozorili da se Velika Britanija suočava sa "značajnim" porastom infekcija, a vladin odgovor je "kritičan" u obuzdavanju njihovog širenja.

Dr. Kleir Devsnap (Claire Dewsnap), predsjednica Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV, također je rekla da bi epidemija mogla imati "masovni uticaj" na pristup uslugama seksualnog zdravlja u Velikoj Britaniji.

Sve više slučajeva

Dolazi nakon što je dr Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica Britanske zdravstvene sigurnosne agencije, danas također upozorila da se majmunske boginje šire putem zajednice u Velikoj Britaniji i da se svakodnevno otkriva sve više slučajeva.

Sajid Javid je jučer otkrio da je još 11 Britanaca pozitivno na virus, čime je ukupan broj porastao na 20. Slučajevi uključuju britansko dijete koje je trenutno u kritičnom stanju u londonskoj bolnici, dok je u Evropi zabilježeno još 100 infekcija.

Dr. Devsnap (Dewsnap) je za Sky News rekao da je njihov odgovor ovdje zaista kritičan, prenosi Daily Mail.

Više o temi Belgija

NJEMAČKI KANCELAR
Šolc: Ukrajina je dio evropske porodice
NA VRH

Podijeli članak na