TEHERAN

Predsjednik Irana najavio: Osvetit ćemo se za ubistvo pukovnika Koadija

Nasilnici i terorističke grupe povezane s globalnom represijom i cionizmom suočit će se s posljedicama za svoja djela, poručio je glasnogovornik Revolucionarne garde

Raisi: Složio se da sigurnosne snage ozbilno postupe po ovom pitanju. Twitter

E. Ć.

23.5.2022

Iran će se osvetiti za smrt pukovnika Revolucionarne garde Sajada Kodaija (Sayad Khodai), rekao je predsjednik Ebrahim Raisi dan nakon što su dvojica ljudi na motociklu ubili elitnog pukovnika u rijetkom atentatu u Teheranu.

- Složio sam se da naše sigurnosne snage ozbiljno postupe po ovom pitanju i ne sumnjam da će se osvetiti za čistu krv našeg vojnika - rekao je Raisi.

Ubistvo samo pojačava odlučnost garde da se suprotstavi neprijateljima Irana, rekao je glasnogovornik garde Ramazan Sharif, prema poluslužbenoj novinskoj agenciji Mehr.

- Mučeništvo pukovnika Kodaija jača odlučnost Revolucionarne garde da brani sigurnost, neovisnost i nacionalne interese i da se suoči s neprijateljima iranske nacije - rekao je Sharif i dodao:

- Nasilnici i terorističke grupe povezane s globalnom represijom i cionizmom suočit će se s posljedicama za svoja djela.

Kodai je bio "jedan od branitelja svetišta", izvijestila je poluslužbena novinska agencija Tasnim, pozivajući se na vojno osoblje ili savjetnike za koje Iran kaže da se bore u njegovo ime kako bi zaštitili šiitska mjesta u Iraku ili Siriji od grupa kao što je Islamska država, prenosi Reuters.

Iako su iranski zvaničnici već optužili Izrael za napad, ministar odbrane Izraela Beni Ganc (Benny Gantz) odbio je komentirao ubistvo koje se dogodilo u Teheranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.