UKRAJINSKI SUD

Doživotni zatvor za ruskog vojnika zbog ubistva nenaoružanog civila

išmarin je navodno dobio naređenje da ubije civila, nakon čega je iz kalašnjikova zapucao na civila

Vadim Šišmarin. Twitter

E. Ć.

23.5.2022

Ukrajinski sud osudio je danas ruskog vojnika koji je ubio nenaoružanog civila na doživotni zatvor. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine za vrijeme ruskog napada na Ukrajinu.

Inače, 21-godišnji Vadim Šišmarin je priznao krivicu za ubistvo Oleksandra Šelipova (62) u Čupahivki u prvim danima invazije, tačnije 28. februara. Šišmarin je bio zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. 

Kako su naveli tužitelji, Šišmarin i još četvorica vojnika su ukrali automobil i dok su putovali u blizini Čupahivke naišli su na Šelipova. Šišmarin je navodno dobio naređenje da ubije civila, nakon čega je iz kalašnjikova zapucao na civila.

Prema pisanju Reutersa, sudija Serhij Agafonov je rekao da je Šišmarin ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve. Rusija je ranije negirala da je tokom invazije u Ukrajinu ili, kako je oni zovu "u specijalnoj vojnoj operaciji, ubijala civile ili da je na bilo koji drugi način počinila ratne zločine.

- Žao mi je i iskreno se kajem. Bio sam nervozan u trenutku kada se to dogodilo. Nisam htio nikoga ubiti. Ali dogodilo se i to ne poričem - rekao je Šišmarin.

Njegov advokat je kazao da je on bio u stanju stresa uzrokovanog borbenom situacijom i pritiskom svog komandanta, te da mu "analiza tih okolnosti dopušta da zaključi da Šišmarin nije imao izravnu namjeru za ubistvo".

Supruga žrtve Katerina Šelipova je pitala ruskog vojnika tokom suđenja od zbog čega su došli.

- Da nas zaštite? Od koga? Jeste li me štitili od mog mužda kog ste ubili - pitala ga je Šelipova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.