NISU POZVANI NA FORUM

Počeo Davos: Umjesto ruske elite tu je "Kuća ratnih zločina"

Rusija je to učinila sebi time što je postala država ratnih zločinaca, rekao je Zelenski

A. K. / Telegraf.rs

23.5.2022

"Kuća ratnih zločina". Telegraf.rs

Na ovogodišnji forum u Davosu nije pozvan nijedan ruski predstavnik, iz vlade ili biznisa. To je prvi forum od devedesetih, kada su izbili oružani sukobi, koji će se održati dok rat bijesni na kontinentu. Zelenski (Zelensky) je primijetio novi izgled Ruske kuće i nazvao je „Ruskom kućom ratnih zločina“, piše Telegraf.rs.

- Rusija je to učinila sebi time što je postala država ratnih zločinaca - rekao je on u video obraćanju.


Međunarodna pomoć

Zelenski je također pozvao poslovne lidere da izvrše „potpuno povlačenje stranih preduzeća“ iz Rusije i premjeste svoja preduzeća u Ukrajinu. Pozvao je na međunarodnu pomoć da se deblokiraju crnomorske luke u njegovoj zemlji kako bi se ubrzao ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje širom svijeta, i iznio je ideju o diplomatskom „koridoru“ za kretanje ove robe.

Ukrajinski predsjednik je izrazio zahvalnost na vojnoj pomoći i opremi koja je stigla u zemlju, kao i na „stotine miliona ljudi u demokratskim zemljama“ za koje je rekao da vrše pritisak na svoje vlade da se suoče sa ruskom invazijom.

Ali on je dodao da su dugotrajne molbe Ukrajine za bolje naoružanje i strože sankcije Rusiji čule ranije, Rusija vjerovatno ne bi mogla da izvrši invaziju.

Zelenski je naglasio da, kad god se rat završi, saveznici Ukrajine treba da stvore bezbjednosne i političke uslove koji će odvratiti Rusiju od ponovne invazije. I imao je podatke za razmatranje: Ukrajina je do sada pretrpjela gubitke od najmanje pola triliona dolara, rekao je on.


Na prekretnici

- Historija je na prekretnici, ovo je zaista trenutak kada se odlučuje da li će gruba sila vladati svijetom - naveo je ukrajinski predsjednik u obraćanju učesnicima konferencije.

On se založio za potpuno povlačenje stranih kompanija iz Rusije.

Zelenski je dodao da će jače sankcije Rusiji, uključujući embargo na naftu, odvratiti druge zemlje koje razmatraju upotrebu grube sile od njihovih namjera.

Zelenski je iskoristio obraćanje forumu u Davosu i da kaže da da je u ruskom zračnom napadu na selo Desna, koje se nalazi u severnom ukrajinskom regionu Černihiv, prošlog utorka poginulo 87 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.