NAKON 20 GODINA KARIJERE

Ostavka ruskog diplomate zaprepastila sve u UN-u: Nikada se nisam toliko stidio svoje zemlje

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocijenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije"

Bondarev krivi Lavrova, a ne Putina za mnoge nedavne odluke Rusije. Agencije

H. J. I.

23.5.2022

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podnio je ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

- Za dvadeset godina svoje diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikada se nisam toliko stidio svoje zemlje kao 24. februara ove godine - napisao je on, prenosi AP.

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocijenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije", dodavši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u Rusiji.

Boris Bondarev, koji je radio u ruskom ministarstvu vanjskih poslova od 2002. godine, prvo u Moskvi, a zatim u Ženevi, ocijenio je da je "nivo laži i neprofesionalnosti u radu ministarstva vanjskih poslova Rusije sve vrijeme u porastu", prenosi Tanjug.

Ruski diplomata je spomenuo i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, za kojeg je rekao da je "počeo kao intelektualac koji se visoko cijeni", a da je sada dobra ilustracija degradacije sistema.

Bondarev krivi Lavrova, a ne Putina za mnoge nedavne odluke Rusije i osuđuje ga da "prijeti svijetu (i Rusiji) nuklearnim oružjem" ocijenivši da rusko ministarstvo vanjskih poslova, u čijem je radu učestvovao dvije decenije, više nije diplomatska služba.

- Sve se svodi na ratna huškanja, laži i mržnju i služi interesima nekolicine, vrlo malom broju ljudi, čime se doprinosi daljoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznike i nikoga za to ne može da krivi osim svoju nepromišljenu politiku - napisao je on u svojoj ostavci.

Bondarev tvrdi da su rat osmislili ljudi koji su spremni da žrtvuju što više ruskih i ukrajinskih života da bi "zauvijek ostali na vlasti, živjeli u pompeznim i neukusnim palatama, plovili na jahtama koje se po tonaži i cijeni mogu uporediti sa cijelom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti."

Nepotrebna sramota

Bondarev je prvi visoko rangirani ruski diplomata koji je rekao da uprkos svojih 20 godina u ruskoj službi "jednostavno ne može više da učestvuje u ovoj krvavoj, besmislenoj i apsolutno nepotrebnoj sramoti".

Bondarev, koji se na LinkedInu predstavlja kao savjetnik u stalnoj misiji Rusije pri UN koji je radio na kontroli naoružanja rekao je za Reuters da je otišao u misiju kao i svaki drugi ponedeljak ujutru, da je proslijedio pismo o ostavci i da je izašao.

- Počeo sam ovo da razmišljam prije nekoliko godina, ali razmjere ove katastrofe su me navele da to uradim - rekao je on misleći na invaziju na Ukrajinu.


Rečeno mu da drži jezik za zubima

Rekao je da svoju zabrinutost zbog invazije nekoliko puta iznosio pred osobljem ambasade, ali da mu je rečeno da drži jezik za zubima kako bi izbjegao posljedice.

Iz stalne ruske misije pri UN nije bilo komentara. 

Ova ostavka predstavlja rijetko javno priznanje nezadovoljstva zbog ruske invazije na Ukrajinu među ruskim diplomatskim korom, u vrijeme kada režim Vladimira Putina nastoji da suzbije sva neslaganja oko invazije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.