ITALIJA

Rekordno niski vodostaji rijeke Po, ispod vode otkrivene zidine srednjovjekovnog grada

U određenim dijelovima su izronili i ostaci tenka iz Drugog svjetskog rata

Srušene zidine srednjovjekovnog grada "izronile" iz rijeke Po. Twitter

E. Ć.

24.5.2022

Stanovnici Boreta na sjeveru Italije su prošlog mjeseca primijetili da se široki dio najduže italijanske rijeke Po transformirao u plažu.

Bili su iznenađeni prizorom, a pijesak se protezao oko deset metara prema središtu rijeke. Razina vode je pala i u drugim krajevima. Negdje i toliko nisko da su čak otkriveni i ostaci tenka iz Drugog svjetskog rata. 





Rekordno niski vodostaji

Kako je rekao voditelj Međuregionalnog tijela rijeke Po (AIPO) Alesio Pikareli (Alessio Picarelli), rijeka mjeri 2,9 ispod referentne razine. To je drastično ispod prosjeka, pa su u određenim dijelovima izronile srušene zidine srednjovjekovnog grada.

Inače, rijeka Po teče oko 650 kilometara od snežnjih Alpa na sjeverozapadu pa do divlje delte Po prije nego se ulijeva u Jadransko more. Veliki vodeni put hrani prostrane plodne ravnice sjeverne Italije koje su odgovorne su za oko 40 posto italijanskog BDP-a.

Ovi rekordno niski vodostaji, koje bi inače bili izmjereni tek u avgustu, djelomično su rezultat nedostatka padavina koje trpi sjeverna Italija. Kako je rekao Đankarlo Mantovani (Giancarlo Mantovani), uobičajeno je da kiša padne jednom u jednoj ili dvije sedmice, ali tamo kiša nije pala već tri mjeseca.

Problemi počinju u planinama, gdje su snježne padavine bile najniže u posljednjih 20 godina i 50 posto manje od sezonskog prosjeka. Ledenjaci Alpa, koji djeluju kao rezervoari za hranjenje rijeke, također se svake godine smanjuju.

Ova sezona već je bila oštro upozorenje da bi zatopljenje planeta moglo pretvoriti italijanska plodna poljoprivredna zemljišta i nutrijentima bogatu Deltu u slanu pustoš, dok bi stotine hiljada sredstava za život dovela u opasnost. Niske razine rijeke Po posebno su zabrinjavajuće jer donedavno farmeri nisu ni počeli vaditi vodu za navodnjavanje svojih usjeva, prenosi Jutarnji.

Rijeka puna soli

U vruće i sunčano proljeće, farmeri su počeli crpiti vodu, ali, kako su ubrzo otkrili, dio rijeke je pun soli.

- Suša u dolini rijeke Po ugrožava više od 30 posto nacionalne poljoprivredne proizvodnje, uključujući umak od rajčice, voće, povrće i pšenicu te polovinu stoke u zemlji. Ako se sušni uslovi nastave, poljoprivrednici će biti prisiljeni osigurati vodu uz hitno navodnjavanje - saopćeno je iz poljoprivrednog lobija Koldireti.

Poljoprivrednici trenutno koriste vodene mlaznice za navodnjavanje usjeva što rezultira velikom količinom vode koja se gubi isparavanjem.

- U zemlji u kojoj godišnje padne oko 300 milijardi kubnih metara vode, ali koja zbog infrastrukturnih nedostataka zadržava samo 11 posto vode, potrebno je održavanje, ušteda, oporaba i recikliranje vode - dodaju iz poljoprivrednog lobija Koldireti.

Nova pravila za upotrebu vode u poljoprivredi

Kako bi se zaštitili izvori vode za budućnost, Evropski parlament odobrio je 13. maja 2019. nova pravila za ponovnu upotrebu vode u poljoprivredi. Novim pravilima želi se potaknuti korištenje reciklirane vode za navodnjavanje u poljoprivredi, jer taj sektor troši gotovo polovicu sve vode godišnje u EU.

Veće ponovno korištenje vode u poljoprivredi smanjilo bi pritisak na izvore za oko pet posto godišnje. Kako bi se zaštitili usjevi, nova pravila uključuju i standarde za kvalitetu reciklirane vode, stalni nadzor kvalitete vode, dok postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda trebaju imati plan za upravljanje rizicima, prenosi Jutarnji.


"Plaža" rijeke Po. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.