OD PONOĆI STUPA NA SNAGU

Orban potvrdio: Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku sigurnost njenih građana, zalihe energije i finansijsku sigurnost porodica i ekonomije

Viktor Orban. Agencije

H. J. I.

24.5.2022

Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopćio je premijer Viktor Orban.

Orban je u snimku, koji je objavio na Facebooku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susjednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mjere, Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku sigurnost njenih građana, zalihe energije i finansijsku sigurnost porodica i ekonomije, prenosi MTI.


Svijet je na ivici ekonomske krize

On je naglasio da je Vlada, koja je danas položila zakletvu, odmah počela s radom i istakao da još niko ne vidi kraj rata u Ukrajini.

- Svijet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da se kloni ovog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost porodica - rekao je Orban.

On je dodao da Vlada, kako bi to učinila, mora da bude u mogućnosti da donosi odluke i reagira brzo.

- Vanredno stanje, slično onom koje je uvedeno tokom pandemije, omogučit će vladi da brzo reaguje i da koristi sve metode na raspolaganju kako bi zaštitila Mađarsku i Mađare - naveo je Orban.

Prethodno je danas mađarski parlament usvojio 10. amandman na Ustav, kojim se omogućava Vladi da proglasi vanredno stanje u slučaju oružanog sukoba, rata ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji.


Za glasalo 136 poslanika

Za amandman je glasalo 136 poslanika, dok je 36 bilo protiv. Prema izmjenama Ustava, specijalni pravni poredak može se uvesti u slučaju ratnog stanja, vanredne situacije ili postojanja opasnosti.

Stanje opasnosti može biti proglašeno "ako se dogode ratni akti".

Oružani sukob uključuje sve oružane sukobe, dok humanitarna katastrofa podrazumijeva svaku situaciju koja proističe iz rata ili oružanog sukoba, ili ako postoji bilo kakav drugi razlog, kao što su prirodne katastrofe zbog kojih je veliki broj ljudi u teškoj situaciji.

Prema obrazloženju prijedloga zakona, poseban pravni poredak može se isključivo uvesti ako razvoj događaja u susjednoj zemlji ozbiljno utiče na Mađarsku u humanitarnom ili ekonomskom smislu, ili ako postoji realna mogućnost da se to dogodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.