RAZGOVORI

Sastanak zvaničnika Turske s delegacijama Finske i Švedske danas u Ankari

Podsjetimo, Švedska i Finska su prošle sedmice i zvanično predale zahtjev kojim započinju proceduru ulaska u NATO

Finska i Švedska službeno podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u prije par dana. AGENCIJE

A. O.

25.5.2022

Susret zvaničnika Turske s delegacijama Finske i Švedske održat će se danas u Ankari, a jedna od tema razgovora je ulazak ovih zemalja u NATO te zahtjevima koje je Turska iznijela pred njih.

Delegaciju ove države predvodit će glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin kao i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal, dok će s druge strane švedsku i finsku delegaciju predstavljati državni sekretari Oskar Stenstrom (Oscar) i Juka Salovara (Jukka Salovaara).

- Sastanak bi se trebao održati u predsjedničkoj palati u 13 sati po lokalnom vremenu - ističu iz Ministarstva vanjskih poslova.


Predale zahtejv

- Ukoliko Švedska i Finska jasno ne pokažu da će biti solidarne s Turskom po pitanju osnovnih stvari, posebno u borbi protiv terorizma, nećemo pozitivno pristupiti članstvu ovih zemalja u NATO-u - rekao je Erdoan tokom razgovora sa Stoltenbergom.

Podsjetimo, Švedska i Finska su prošle sedmice i zvanično predale zahtjev kojim započinju proceduru ulaska u NATO. 

Međutim, nakon toga se oglasio i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) koji je rekao kako Turska ne može prihvatiti njihovu kandidaturu sve dok ove države podržavaju djelovanje organizacija koje su povezane s kurdskim PKK pokretom.


Posljednji zahtjev

Osim osude djelovanja PKK pokreta i organizacija povezanih s njim, Turska traži od skandinavskih zemalja da izvrše i jači pritisak na simpatizere ovog pokreta u državama.

Osim što od Švedske i Finske zahtijevaju da osude djelovanje organizacija povezanih s PKK pokretom turski zvaničnici su uputili i niz drugih zahtjeva koji se tiču ukidanja restrikcija na izvoz oružja u Tursku.

Također, posljednji zahtjev koji je Turska uputila prema Švedskoj i Finskoj jeste taj da za sve navedeno ponude sigurnosne garancije, a ne obećanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.