MASAKR U TEKSASU

Ubijene učiteljice se zvale Eva i Irma, rođak ubijene rekao: Umrla je kao heroj, žrtvovala je sebe za djecu

Garsija, koja je zajedno sa Mirelesovom predavala posljednjih pet godina, bila je zaposlena u osnovnoj školi 23 godine

Eva i Irma - ubijene učiteljice. AGENCIJE

S. S.

25.5.2022

Broj poginulih u neviđenom masakru koji se u utorak dogodio u teksaškoj osnovnoj školi porastao je na 19 učenika i dvoje nastavnika.

Naoružanog napadača (18) ubio je agent granične patrole koji je utrčao u školu sa timom za taktičku podršku i ubio ga dok je bio zabarikadiran unutra, i razmjenjivao pucnjavu sa drugim policajcima Teksasa.

Guverner Greg Abot rekao je da je napadač Salvador Ramos - u panciru, opremljen pištoljem i vjerovatno puškom - pucao u svoju baku prije nego što je ušao u školu i otvorio vatru na djecu i nastavnike, prenosi "Daily mail".

Baka je avionom prebačena u bolnicu i nije poznato njeno stanje.

Jedna od ubijenih učiteljica je Eva Mireles, stara 44 godine. Druga je bila Irma Garsija, 46-godišnja majka četvoro djece, koja je 23 godine radila u školi.

Stradala učiteljica Eva. AGENCIJE

Obje žene zajedno su predavale u četvrtom razredu i bile su bliske prijateljice.

Ramos, koji je rođen u Sjevernoj Dakoti, ali je živio u Uvaldeu, bio je učenik srednje škole Uvalde. Jedan od njegovih prijatelja u srednjoj školi rekao je da su ga ostali đaci zadirkivali zbog njegove odjeće i finansijske situacije njegove porodice.

Radio je u "Vendiju", gdje ga je osoblje pamtilo kao tihog.

Ramosove žrtve su dječica stara između 7 i 11 godina. U utorak uvečer njihova imena počeli su da potvrđuju članovi porodice.

Ezijah Garsija. AGENCIJE

Djeca za koju su članovi porodice potvrdili da su nastradala su desetogodišnji Havijer Lopez, Elijana Tores i Makena Elrod i osmogodišnji Ezijah Garsija.

Havijer Lopez. AGENCIJE

Ožalošćena porodica potvrdila je da je ubijena i djevojčica po imenu Eli Garsija.

- Moja rodica je danas bila žrtva pucnjave u školi - napisao je Mič Renfro na Fejsbuku, potvrđujući Garsijinu smrt.

Eli Garsija. AGENCIJE

Među žrtvama je i Ameri Džo koja je prije dvije nedelje napunila 10 godina, rekao je njen otac Anhel Garza, kao i desetogodišnja Mekena Li Elord.

Mekena Li Erod. AGENCIJE

Među nestalima su Rohelio Tores i Nevaeh Bravo. Otac desetogodišnje Anabel Gvadalupe Rodrigez rekao je da se ona također vodi kao nestala.

- Ubijao je i ubijao - užasno i neshvatljivo - ubio je 14 učenika i nastavnicu - rekao je Abot na konferenciji za novinare. Broj poginulih kasnije je porastao na 19 djece.

- Postoje porodice koje su trenutno u žalosti. I država Teksas je u žalosti sa njima - dodao je Abot.

Masakr u Teksasu je najsmrtonosniji takav incident otkako je 2018. ubijeno 14 srednjoškolaca i troje odraslih zaposlenih u Parklandu na Floridi - i najgori koji je dogodio u osnovnoj školi od pucnjave u Sendi Huku 2012. u Konektikatu, u kojoj je ubijeno 20 djece i šestoro zaposlenih.

- Ideja da 18-godišnji klinac može da uđe u prodavnicu i kupi dva jurišna oružja je pogrešna - rekao je Džo Bajden, obraćajući se zemlji iz Bijele kuće u utorak uvečer.

"Moramo da se zapitamo"

- Kao nacija, moramo da se zapitamo: kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti oružanom lobiju? Zašto smo voljni da živimo sa ovim pokoljem? Zašto nastavljamo da dozvoljavamo da se ovo dešava? Gdje je, za ime Boga, naša kičma? - dodao je predsjednik.

Mireles, učiteljicu četvrtog razreda, njena porodica je identifikovala kao jednu od ubijenih članova školskog osoblja. U prosvjeti je radila 17 godina.

Njen suprug Ruben Ruiz, detektiv veteran i član SWAT tima koji trenutno služi kao policajac u školskom okrugu, održavao je redovne aktivne vježbe u slučaju oružanog napada u školama - posljednji put krajem marta.

Garsija, koja je zajedno sa Mirelesovom predavala posljednjih pet godina, bila je zaposlena u osnovnoj školi 23 godine.

Ubijena učiteljica Irma Garsija. AGENCIJE

Umrla kao heroj

U braku sa suprugom Džoom bila je 24 godine i majka četvoro dece - Kristijana, koji je završio kamp za obuku marinaca; Hosea, koji pohađa Univerzitet Teksas; Lilijane, koja je na drugoj godini srednje škole; i Alisandre, učenice 7. razreda.

- Moja tetka nije uspjela, žrtvovala je sebe štiteći djecu u svojoj učionici, preklinjem vas da zadržite moju porodicu, uključujući i svu njenu porodicu u vašim molitvama, Irma Garsija je njeno ime i umrla je kao heroj - napisao je na Tviteru njen rođak Džon.

- Mnogi su je voljeli i zaista će nedostajati.

Bila je nominovana za nastavnika godine za 2018-19, koje organizuje Univerzitet Triniti.

- Dozvolite mi da vas uvjerim, napadač je mrtav. Ne tražimo drugu osobu u vezi sa ovim slučajem - rekao je Pit Aredondo, načelnik Konsolidovanog nezavisnog školskog odjeljenja policije Uvaldea.

Ramosove društvene mreže bile su pune fotografija oružja koje je legalno kupio na svoj 18. rođendan, rekao je državni senator Roland Gutijerez. Gutijerez je rekao da je Ramos rođen u Sjevernoj Dakoti, ali da je živio u Uvaldeu. Ramos je pred stravični masakr poslao poruku djevojci koju poznaje na Instagramu, označivši je na fotografiji oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.