INVAZIJA NA UKRAJINU

Masovni napadi: Rusija poslala hiljade vojnika da zauzmu Lugansk

U ovom trenutku neću reći da izlazite, da se evakuišete, poručio je guverner

Vojne snage. TWITTER / AGENCIJE

A. O.

25.5.2022

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara, a ruske snage su u utorak pojačale svoju ofanzivu na posljednji “džep” otpora oko oblasti Luganjsk u istočnom ukrajinskom regionu Donbas, kako je sukob ušao u četvrti mjesec.

Sjeverodonjeck je pod “neprekidnim bombardovanjem”, a Rusija je poslala hiljade vojnika zauzme čitav region koji je pod “masovnim udarom”, kako su saopćile lokalne vlasti, ukrajinska vojska i britansko Ministarstvo odbrane.

Nakon neuspjeha na sjeveru, Rusija se sredinom aprila okrenula Donbasu na istoku i započela masivni artiljerijski i raketni napad duž istočnog fronta Ukrajine dugog 480 kilometara, što su ukrajinski zvaničnici nazvali početkom nove ofanzive koja se proteže sve od Harkova na sjeveru do Marijupolja na jugu.


"Masovni udar"

Šef regionalne administracije Serhij Gajdaj je rekao da ruske snage gotovo neprekidno napadaju Sjeverodonjeck i "da stalno pristižu izveštaji o uništenim domovima u Popasni i Rubižnu". 

On je rekao da je Sjeverodonjeck pod “masovnim udarom”, upozoravajući stanovnike da je prekasno da se evakuišu.

- Sjeverodonjeck drži odbranu - grad je potpuno pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Rusi su koncentrisali skoro sve svoje snage, odnosno 25 bataljonskih taktičkih grupa da zauzmu grad - objavio je na “Telegramu” guverner Luganska.

- U ovom trenutku neću reći da izlazite, da se evakuišete. Sada kažem da ostanete u skloništima. Takva gustina granatiranja neće nam omogućiti da mirno okupimo ljude i dođemo po njih - poručio je.

“Kijev indipendent” piše da je ruska vojska bombardovala 38 zajednica u oblastima Donjeck i Luganjsk i da je u ponedeljak poginulo šestoro civila dok ih je isto toliko povrijeđeno. U napadima je također oštećeno 63 zgrada, od čega 53 domova, vrtić, banka i apoteka.


Neprekidna ofanziva

Ukrajinske oružane snage su u utorak na Facebooku potvrdile da ruske snage sprovode neprekidnu ofanzivu u regionu, dodajući da je “neprijatelj osuo vatru duž čitave linije kontakta”. Britansko Ministarstvo odbrane je u svom posljednjem izveštaju navelo da Rusija nastoji da opkoli ne samo Sjeverodonjeck, već i Lisičansk i Rubižne kako bi zauzela čitavu oblast Luganska.

- U ovom trenutku sjevernu i južnu osovinu ruske operacije razdvaja oko 25 kilometara ukrajinski kontrolisane teritorije - navodi se u britanskom obavještajnom izveštaju.

Postoji snažan ukrajinski otpor sa snagama koje su zauzele dobro ukopane odbrambene položaje, navodi se u izvještaju i dodaje da je Rusija postigla izvjesne lokalizovane uspjehe, djelimično zahvaljujući koncentraciji artiljerijskih jedinica.

Uslijed rata na istoku Ukrajine, Sjeverodonjeck je privremeno sjedište administracije Luganske oblasti i od regionalnog je značaja.

Bitka za Sjeverodonjeck postaje žarište rata dok Rusija nastoji da zauzme jedan od posljednjih velikih gradova u ključnoj istočnoj provinciji koja je još uvijek pod kontrolom Ukrajine. Ljudmila Denisova, ukrajinski ombudsmen za ljudska prava, rekla je prije nekoliko dana da Sjeverodonjeck postaje „novi Marijupolj“.


Dio kampanje zauzimanja Donbasa

Zauzimanje džepa Sjeverodonjecka smjestilo bi cijelu lugansku oblast pod rusku kontrolu. Iako je trenutno glavni napor Rusije, ova operacija samo je jedan dio ruske kampanje zauzimanja Donbasa. Ako se linija fronta Donbasa pomjeri dalje na zapad, to će proširiti ruske linije komunikacije i vjerovatno će se njene snage suočiti sa daljim poteškoćama u logističkom snabdijevanju, ističe se u izveštaju britanskog Ministarstva.

U odvojenom izvještaju, Institut za proučavanje rata je naveo da su ruske snage imale malo uspjeha u Sjeverodonjecku i da je malo vjerovatno da će zauzeti Bahmut u Donjecku, drugog najnaseljenijeg grada u oblasti sa preko 100.000 stanovnika.

Američki tink-tank je u izvještaju od 23. maja također naveo da su ruske snage sa izvjesnim uspjehom intenzivirale svoju ofanzivu na gradove Liman i Avdivku u oblasti Donjecka.

Sjeverodonjeck je pod “neprekidnim bombardovanjem”, a Rusija je poslala hiljade vojnika zauzme čitav region koji je pod “masovnim udarom”, kako su saopćile lokalne vlasti, ukrajinska vojska i britansko Ministarstvo odbrane.

Nakon neuspjeha na sjeveru, Rusija se sredinom aprila okrenula Donbasu na istoku i započela masivni artiljerijski i raketni napad duž istočnog fronta Ukrajine dugog 480 kilometara, što su ukrajinski zvaničnici nazvali početkom nove ofanzive koja se proteže sve od Harkova na severu do Marijupolja na jugu.



Usporavanje kontraofanzive

Kako se navodi, “ruske operacije" za opkoljavanje Sjeverodonjecka ostvarile su manji uspjeh u posljednja 24 sata, vozeći se na sjever preko Zolotea”, grada u oblasti nad čijim su delovima ukrajinske snage tokom rata u Donbasu 2014. izgubile kontrolu, a neki od njih su sada u “sivoj zoni” između sukobljenih strana. Institut je također ocjenio da će ruske snage vjerovatno u bliskoj budućnosti ostvariti manje uspjehe zapadno od Popasne.

- Ukrajinska kontraofanziva severoistočno od Harkova nastavlja da prijeti ruskim položajima i primorava Rusiju da povuče jedinice iz tekućih ofanziva na istoku Ukrajine kako bi ojačala svoje odbrambene položaje blizu Vovčanskog - naveo je američki tink-tank, dodajući da preraspoređivanje vojske ukazuje da Moskva daje prioritet usporavanju kontraofanzive.

Kako se Rusija fokusira na Donbas i južnu obalu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u ponedeljak, nakon izveštaja o teškom bombardovanju, upozorio da će predstojeće nedjelje biti teške.

- Najteža borbena situacija danas je u Donbasu – rekao je Zelenski, pominjući najteže pogođene gradove poput Bahmuta, Popasne i Severodonjecka.

On je naveo da je Rusija sprovela skoro 1.500 raketnih napada i preko 3.000 vazdušnih udara u Ukrajini u prva tri mjeseca rata. U obraćanju tokom konferencije u Davosu Zelenski se požalio da ruska vojska u Donbasu ima “20 puta više opreme od ukrajinske”.


Više opreme

- Nedostaje nam opreme jer se borimo protiv tako velike države i velike armije. Oni imaju 20 puta više opreme sada u Donbasu. Zamislite samo koliko su jaki naši vojnici, kakve ljude imamo – rekao je on tokom konferencije u Davosu.

Ipak, pored sve opreme Rusija je pretrpela velike gubitke. Britansko Ministarstvo odbrane je u svom izvještaju takođe navelo da je Rusija u prva tri meseca invazije na Ukrajinu pretrpjela ljudske gubitke kakve je imao Sovjetski savez tokom devet godina rata u Avganistanu, 1979. do 1989.

Ukazujući da je Sovjetski savez izgubio najmanje 15.000 vojnika u avganistanskom konfliktu koji je viđen kao faktor urušavanja SSSR, BBC je naveo da se veliki broj mrtvih viđen u ofanzivi na Donbas može objasniti kombinacijom slabe taktike, ograničenog pokrivanja iz vazduha, nedostatka fleksibilnosti i "komandnog pristupa koji pojačava neuspjeh".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.