MINISTARSTVO ODBRANE

Velika Britanija: Rusija je imala nekoliko neuspjeha od početka invazije

Ruska doktrina predviđa dodjeljivanje VDV za neke od najzahtjevnijih operacija

Ruski vojni tenk. AGENCIJE

A. O.

26.5.2022

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnoviji izvještaj o ruskim napadima na teritoriji Ukrajine.

Ruske vazdušno-desantne snage - VDV - bile su u velikoj mjeri uključene u nekoliko značajnih taktičkih neuspjeha od početka ruske invazije.

Ovo uključuje pokušaj napredovanja na Kijev preko aerodroma Hostomel u martu, zaustavljen napredak na osovini Izium od aprila, i nedavne neuspjele i skupe prelaske rijeke Siverskji Donets.

Ruska doktrina predviđa dodjeljivanje VDV za neke od najzahtjevnijih operacija. VDV od 45.000 vojnika uglavnom se sastoji od profesionalnih vojnika po ugovoru. Njegovi članovi uživaju elitni status i privlače dodatnu plaću.

VDV je bio angažovan na misijama koje su pogodnije za težu oklopnu pJešadiju i pretrpIo je teške gubitke tokom kampanje. Njegove mješovite performanse vjerovatno odražavaju strateško loše upravljanje ovom sposobnošću i neuspjeh Rusije da osigura nadmoć u zraku.

Nepravilna zaposlenost VDV-a u Ukrajini naglašava kako je Putinovo značajno ulaganje u oružane snage u posljednjih 15 godina rezultiralo neuravnoteženim ukupnim snagama.

Neuspjeh da se predvidi ukrajinski otpor i kasnija samozadovoljstvo ruskih komandanata doveli su do značajnih gubitaka u mnogim elitnijim jedinicama Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.