DEJVID MALPAS

Predsjednik Svjetske banke: Ruska invazija na Ukrajinu bi mogla izazvati globalnu krizu

On je istakao da će skočiti cijene hrane, energenata i đubriva, također napomenuvši da je zabrinutost i veća zbog usporavanja rasta u Kini koja ima problema s pandemijom koronavirusa

Malpas: Teško je sada predvidjeti kako da izbjegnemo recesiju. Twitter

E. Ć.

26.5.2022

Predsjednik Svjetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) je upozorio da kako bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju.

Malpas je istakao da će skočiti cijene hrane, energenata i đubriva, također napomenuvši da je zabrinutost i veća zbog usporavanja rasta u Kini koja ima problema s pandemijom koronavirusa. 

- Gledajući globalni bruto domaći proizvod teško je predvidjeti kako da izbjegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cijena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju - rekao je Malpas, prenosi BBC.

Malpas je naveo i da mnoge evropske zemlje još uvijek previše zavise od ruske nafte i gasa. Kako BBC piše, Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila svoju prognozu ekonomskog rata za ovu godinu za skoor pun procentni poen, na 3.2 posto.

Predsjednik Svjetske banke je rekao da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke gasa mogli da izazovu "značajno usporavanje" u regionu i dodao da visoke cijene energije već vrše pritisak na njemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.