EVROPSKI KOMONVELT

Boris Džonson pokušava stvoriti novi blok evropskih nacija

Zemlje u novom bloku ujedinilo bi "nepovjerenje prema Briselu" i kritike pretjerano blagog odgovora Njemačke na rusku agresiju u Ukrajini, navodi se u izvještaju

Džonson: Velika Britanija bi bila lider novog evroskeptičnog i antiruskog saveza. Twitter

E. Ć. / Anadolija

27.5.2022

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) pokušava stvoriti novi blok evropskih nacija koji bi u kasnijoj fazi okupio Ukrajinu, veći dio istočne Evrope i Turske, javljaju italijanski mediji u petak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dnevni list "Corriere della Sera" nazvao je tu ideju "Evropskim komonveltom" i opisao je kao "novi sistem političkih, ekonomskih i vojnih saveza - alternativa Evropskoj uniji".

Zemlje u novom bloku ujedinilo bi "nepovjerenje prema Briselu" i kritike pretjerano blagog odgovora Njemačke na rusku agresiju u Ukrajini, navodi se u izvještaju.

Džonson je prvi put iznio ideju ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kada je otputovao u ukrajinski glavni grad 9. aprila, a njegova vlada je od tada snažno lobirala u Kijevu oko tog prijedloga, napominje se.

Velika Britanija bi bila lider novog evroskeptičnog i antiruskog saveza, koji bi se proširio na Ukrajinu, Poljsku, Estoniju, Latviju i Litvaniju, "u kasnijoj fazi, potencijalno" i na Tursku, dodaje se.

Izvještaj napisao je jedan od dopisnika italijanskog lista na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, na osnovu anonimnih izvora koji su "upoznati s razgovorima" i koji učestvuju na sastanku na visokom nivou u Švicarskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.