EPIDEMIJA

Svjetska zdravstvena organizacija: Potvrđeno gotovo 200 slučajeva u 20 država

Većina pacijenata sa majmunskim boginjama ima samo groznicu, bolove u tijelu i umor

WHO o majmunskim boginjama. AGENCIJE

Piše: A. O. / Anadolija

27.5.2022

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je gotovo 200 slučajeva majmunskih boginja prijavljeno u više od 20 država. 

Naveli su da još uvijek ima mnogo pitanja bez odgovora o tome kako je nastala trenutna epidemija, ali nema dokaza da su bilo kakve genetske promjene u virusu odgovorne za epidemiju bez presedana.


Lanac prijenosa

Španske vlasti danas su saopćile da je broj slučajeva tamo porastao na 98, uključujući jednu ženu, čija je infekcija "direktno povezana" s lancem prijenosa koji je ranije bio ograničen na muškarce, saopćili su zvaničnici u regiji Madrid.

Ljekari u Velikoj Britaniji, Španiji, Portugalu, Kanadi, SAD-u i u drugim zemljama naveli su da nije vjerojatno da će bolest pogoditi ljude zbog njihove seksualne orijentacije i naučnici upozoravaju da bi virus mogao zaraziti druge ako se ne spriječi prijenos.

Dr. Silvija Briend (Sylvie Briand), direktorica WHO-a za pandemiju i epidemijske bolesti, kazala je da trenutna situacija izgleda "održiva".

Ipak, rekla je da WHO očekuje da će u budućnosti biti prijavljenih još slučajeva, napominjući da "ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega (ili) ima li još mnogo slučajeva koji su neotkriveni u zajednicama".

Dr. Rozamun Levis (Rosamund Lewis), šefica odjeljenja za velike boginje WHO-a, rekla je da "nema potrebe za masovnom vakcinacijom", objašnjavajući da se majmunske boginje ne šire lako i da je za prenos obično potreban kontakt koža na kožu.


Ne postoji razvijena vakcina

Nijedna vakcina nije posebno razvijena protiv majmunskih boginja, ali WHO procjenjuje da su vakcine protiv malih boginja efikasne oko 85 posto.

Ona je rekla da bi zemlje sa zalihama vakcine mogle da ih razmotre za one sa visokim rizikom od bolesti, poput bliskih kontakata pacijenata ili zdravstvenih radnika, ali da se majmunske boginje uglavnom mogu kontrolisati izolacijom kontakata i nastavkom epidemioloških istraživanja.

- Razgovaramo o obezbjeđivanju vakcina za ciljanu kampanju vakcinacije, za ciljanu terapiju - rekao je šef WHO-a za hitne slučajeve dr. Majk Rajan (Mike Ryan).

Većina pacijenata sa majmunskim boginjama ima samo groznicu, bolove u tijelu i umor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.