21 UBIJENA OSOBA

Teksaški pukovnik o reakciji policije tokom masakra: Bila je pogrešna odluka da se odmah ne provale vrata učionice

Sada kada gledam, naravno da to nije bila ispravna odluka, rekao je pukovnik Mekrau

Pukovnik Stiven Mekrau. CNN

N. Aj. / CNN

27.5.2022

Pukovnik Stiven Mekrau (Steven McCraw) iz Teksaškog odjela za javnu sigurnost kritizirao je neke aspekte policijske reakcije na pucnjavu u osnovnoj školi u Teksasu, u kojoj je ubijena 21 osoba, posebno u pogledu vremena koje je bilo potrebno policajcima da stupe u kontakt sa napadačem, prenosi CNN.

- Donesena je odluka da je ovo zabarikadirana predmetna situacija - rekao je Mekrau o "procesu razmišljanja" komandanta incidenta u to vrijeme.

Umjesto da odmah provali u učionicu i stupi u kontakt s napadačem, Mekrau je rekao da je komandant, kojeg je kasnije identificirao kao šefa policije školskog okruga, odlučio da je "bilo vremena da se vrate ključevi i sačeka taktički tim sa opremom kako bi krenuli naprijed, provalili vrata i riješiti se napadača."

- Sada kada gledam, naravno da to nije bila ispravna odluka. Bila je pogrešna odluka, tačka. Nema opravdanja za to. Ali opet, nisam bio tamo - dodao je.

Rezervna i taktička ekipa stigla je na lice mjesta da uđe u učionicu tek u 12:57 sati po lokalnom vremenu, rekao je Mekrau.

- Vjerujemo da je ulazak trebao biti što prije. Kada postoji aktivan strijelac, pravila se mijenjaju - kazao je Mekrau. 


Policija provalila zaključana vrata koristeći ključeve domara, a zatim ubila osumnjičenog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.