POD ISTRAGOM

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjeno napustiti zemlju

Porošenko je zaustavljen dva puta na granici s Poljskom

Z. K.

Petar Porošenko

Foto: Agencije


Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvi, objavila je danas njegova parlamentarna frakcija, piše Reuters.

Zaustavljen dva puta

Porošenko je zaustavljen dva puta na granici s Poljskom. On je putovao na parlamentarnu skupštinu NATO-a, savjetodavno međuparlamentarno tijelo tog saveza.

Ukrajinski mediji pišu kako Porošenko nije smio prijeći granicu zbog "tehničkih problema" s dozvolom za napuštanje zemlje.

- Porošenko je primio sve formalne dozvole za napustiti državu i bio je uključen u službenu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj - saopćila je njegova parlamentarna frakcija Evropska solidarnost.

Porošenko je u Vilniusu trebao imati niz sastanaka, uključujući s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom. Trebao je učestvovati i na susretu Evropske pučke stranke u Roterdamu.

Pobijedio na sudu

Bivši predsjednik je u januaru pobijedio na sudu, čime mu je omogućeno da ostane na slobodi dok se protiv njega vodi istraga za veleizdaju, u slučaju koji on naziva političkim progonom koji provode saveznici njegovog nasljednika Volodimira Zelenskog.

Porošenka se istražuje zbog navodne povezanosti s finansiranjem proruskih separatista na istoku države kroz ilegalnu prodaju uglja 2014. i 2015. godine. 

Više o temi Ukrajina

OBJAVILI NA FACEBOOKU
Ukrajinska vojska dobila protubrodske projektile
NA VRH

Podijeli članak na