EU BLIZU DOGOVORA

Borelj o embargu na rusku naftu: Teški pregovori, sporazum bi trebao biti danas

Na pitanje da li bi plan da se zabrani uvoz ruske nafte mogao propasti zbog protivljenja Mađarske i drugih istočnoevropskih zemalja, Borelj je odgovorio: "Ne, ne mislim tako ... na kraju će biti sporazuma"

Žozep Borelj: Teški pregovori, sporazum bi trebao biti danas. AGENCIJE

S. S. / Hina

30.5.2022

Članice Evropske unije nastoje tokom razgovora između dužnosnika postići sporazum o novom paketu sankcija protiv Rusije, uključujući i ograničenja na uvoz ruske nafte, rekao je šef evropske diplomacije Žozep Borelj (Josep Borrell).

- Trebamo jednoglasno odlučiti. Bilo je teških pregovora jučer poslijepodne kao i ovog jutra. Mislim da ćemo ovog poslijepodneva moći ponuditi sporazum čelnicima država članica - rekao je Visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Borelj za radijsku mrežu France Info.

U nedjelju nije bilo dogovora

Vlade zemalja članica EU-a nisu uspjele u nedjelju postići sporazum o embargu na rusku naftu, koji nastoje postići do početka samita EU-a u ponedjeljak poslijepodne.

Na pitanje da li bi plan da se zabrani uvoz ruske nafte mogao propasti zbog protivljenja Mađarske i drugih istočnoevropskih zemalja, Borelj je odgovorio: "Ne, ne mislim tako ... na kraju će biti sporazuma".

Okolnosti svih

Prijedlog, o kojem su države članice raspravljale u nedjelju navečer, do kraja bi godine zabranio rusku naftu koja se u EU uvozi morem, što se ne bi odnosilo na naftu, koja naftovodom Družba opskrbljuje Mađarsku, Slovačku i Češku.

- Uzeli smo u obzir pojedine okolnosti svih (članica EU) - rekao je Borelj te dodao da će rješenje na nivou EU-a dati tri zemlje, na koje otpada od sedam do osam posto ruske nafte, "više vremena da se prilagode".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.