GLAVNI SEKRETAR

Stoltenberg: NATO će na samitu u Madridu zacrtati put za narednu deceniju

Resetovat ćemo našu strategiju odvraćanja i odbrane u opasnijem svijetu, izjavio je Stoltenberg na ceremoniji obilježavanja 40. godišnjice pristupanja Španije savezu

Stoltenberg: Rusija vodi agresorski rat protiv Ukrajine. Anadolija

H. J. I.

30.5.2022

Sjevernoatlanski savez (NATO) će na skupu u Madridu zacrtati put za narednu deceniju, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

- Resetovat ćemo našu strategiju odvraćanja i odbrane u opasnijem svijetu - izjavio je Stoltenberg na ceremoniji obilježavanja 40. godišnjice pristupanja Španije NATO-u.


Novo doba nade i težnje

On je podsjetio da je samit u Madridu 1997. godine otvorio razgovore o eventualnom članstvu Mađarske, Poljske i Češke u NATO-u.

- Taj samit je označio novo doba nade i težnje. Otvorena vrata NATO-a i proširenje Evropske unije pomogli su širenju slobode, demokratije i prosperiteta širom Evrope. Bio je to, i ostao, historijski uspjeh - rekao je Stoltenberg.

Rekao je da će sastanak sljedećeg mjeseca u Madridu biti "još jedan historijski samit".

- Međutim, ovog puta kontekst je veoma drugačiji. Ne novi nalet slobode, već hladna eksplozija sukoba. Rusija vodi agresorski rat protiv Ukrajine. Autoritarni režimi nastoje da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima. Kineska politika prisile dovodi u pitanje naše interese, sigurnost i vrijednosti. I Kina se pridružila Rusiji u otvorenom osporavanju prava svake zemlje da izabere svoj put - rekao je Stoltenberg.


Važna prilika

Prema njegovim riječima, NATO ima za cilj da "produbi saradnju sa zemljama i organizacijama istomišljenika, uključujući Evropsku uniju i zemlje Indo Pacifika".

- Samit u Madridu je važna prilika da reafirmišemo našu posvećenost vrijednostima NATO-a i vitalnoj važnosti zajedničkog rada Evrope i Sjeverne Amerike u NATO-u - rekao je.

Stoltenberg, kojem su se na skupu pridružili španski kralj Felipe i premijer Pedro Sanchez, potvrdio je da će Finska i Švedska, posljednje evropske zemlje koje traže članstvo u NATO-u, također prisustvovati samitu koji je zakazan za 29. i 30. juni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.