VIDEO OBRAĆANJE

Zelenski se obratio zvaničnicima EU: Zašto Rusiji dozvoljavate da zarađuje na nafti, uvedite sankcije

Ukrajinski predsjednik ih je upozorio na opasnosti koje ruska blokada ukrajinskih luka može imati na globalne cijene hrane i posljedično na rizik od još jedne globalne migrantske krize

Zelenski: Traži posljedice za Rusiju. Twitter

E. Ć.

30.5.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) pozvao je zvaničnike Evropske unije da hitno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koji uključuje i zabranu uvoza nafte.

- Zašto Rusija i dalje može zarađivati skoro milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa? - izjavio je Zelenski u video obraćanju evropskim zvaničnicima na samitu u Briselu.

Ukrajinski predsjednik ih je upozorio na opasnosti koje ruska blokada ukrajinskih luka može imati na globalne cijene hrane i posljedično na rizik od još jedne globalne migrantske krize.

- Glad velikih razmjera u Africi i Aziji predstavlja rizik od nove migrantske krize velikih razmjera u južnoj i jugozapadnoj Evropi - naglasio je Zelenski.

Inače, ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba (Dymtro) rekao je da je Ukrajincima dosta posebnih rješenja i modela integracija u Evropskoj uniji.

- Želimo punopravno članstvo - poručio je Kuleba.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.