POTVRDILO MINISTARSTVO

Tajvan će donirati 6 miliona dolara pet ukrajinskih gradova

Narod Tajvana saosjeća i stoji uz narod Ukrajine, jer smo se dugo suočavali s prijetnjama iz Kine, rekao je Vu Terehovu

Žozep Vu. AGENCIJE

A. O. / CNN

31.5.2022

Tajvan je danas najavio da će donirati 6 miliona dolara pet ukrajinskih gradova pogođenih ruskom invazijom uključujući Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini u znak podrške i pomoći u obnovi škola i civilne infrastrukture, navodi se u saopćenju njegovog ministarstva vanjskih poslova.

U telefonskom razgovoru s gradonačelnikom Harkova Ihorom Terehovom, ministar vanjskih poslova Tajvana Žozep Vu (Joseph Wu) rekao je da će Tajpej donirati 2 miliona dolara Harkovu i dodatnih 500.000 dolara Černihovu, Nikolajevu, Sumiju i Zaporožju.


Prijetnje Kine

- Narod Tajvana saosjeća i stoji uz narod Ukrajine, jer smo se dugo suočavali s prijetnjama iz Kine - rekao je Vu Terehovu (Wu Terehovu).

Nada se da njihova pomoć u obnovi teško uništene civilne infrastrukture može ublažiti posljedice koje je rat nanio na ukrajinski narod.

Kako se navodi u saopćenju, Terehov je izrazio zahvalnost i rekao da se raduje što će pozvati Vua u Harkov nakon rata.


Telefonski razgovor

Telefonski razgovor s gradonačelnikom Harkova uslijedio je nakon razgovora s gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom u aprilu, gdje je Tajpej najavio donaciju od 8,8 miliona dolara Ukrajini, piše CNN

Tajvan nema zvanične diplomatske odnose sa Ukrajinom.

Prošlog petka, ministarstvo vanjskih poslova Tajvana saopćilo je da je završilo transport 582 tone pomoći i zaliha ukrajinskom narodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.