UKRAJINSKI SUD

Osuđena dva vojnika za granatiranje Harkova: Kazna od 11 i po godina zatvora

Obojica su prošle sedmice priznali da su bili dio artiljerijske jedinice koja je gađala mete u pokrajini Harkov iz ruske pokrajine Belgorod

Osuđena dva vojnika za granatiranje Harkova. ILUSTRACIJA: AFP

S. S.

31.5.2022

Ukrajinski sud osudio je dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i po godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, što je druga presuda za ratne zločine od početka ruske invazije u februaru.

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, koji su presudu slušali iza kaljenog stakla u okružnom sudu Kotelevska u centralnoj Ukrajini, izjasnili su se krivima prošle sedmice.

- Krivica Bobikina i Ivanova je u potpunosti dokazana - rekao je sudac Evgen Bolibok.

Obojica su prošle sedmice priznali da su bili dio artiljerijske jedinice koja je gađala mete u pokrajini Harkov iz ruske pokrajine Belgorod. Granatiranje je uništilo obrazovnu ustanovu u gradu Dergači, no nije dovelo do ljudskih žrtava, rekli su tužitelji.

Bobikin i Ivanov, opisani kao vozač i topnik, zarobljeni su nakon što su prešli granicu i nastavili s granatiranjem. Tužioci su od suda za njih tražili zatvorsku kaznu od 12 godina, dok je odbrana tražila blagost, navodeći da su dvojica vojnika izvršavala zapovijedi i da su se pokajali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.