NJEMAČKI MINISTAR

Habek: Snaga i odlučnost Evrope su stradali tokom prepirke oko novih sankcija

To je kompromis, a možda živimo u vremenu kada previše kompromisa ne samo da zamagljuje već i uništava jasnoću na kraju, poručio je Hebek

A. O. / CNN

Robert Hebek

Foto: KEYSTONE


Njemački ministar ekonomije Robert Habek (Habeck) danas je kazao da su snaga i odlučnost Evrope sigurno stradali tokom prepirke između država članica Evropske unije oko novih sankcija Rusiji koje je blok dogovorio u ponedjeljak.

- To je kompromis, a možda živimo u vremenu kada previše kompromisa ne samo da zamagljuje već i uništava jasnoću na kraju. Sigurno nisam sretan zbog toga - rekao je Habek tokom konferencije za novinare u Berlinu.

Postoji zabuna

Hebek je optužio mađarskog lidera Viktora Orbana da "nemilosrdno" istrajava svoje "vlastite interese" tokom pregovora o šestom paketu sankcija EU protiv Moskve.

Ministar je rekao da postoji zabuna između kratkoročne perspektive sopstvene zemlje i dugoročnog poštovanja principa koji se mogu prihvatiti samo globalno.

- Iznerviran sam, i to je ljubazan način da se to izrazi kako Viktor Orban može da interveniše tako duboko da nemilosrdno samo igrate poker za svoje interese - rekao je Habek.

Veliki cilj

Veliki cilj ovog vremena za Evropu je postizanje jedinstva kao ekonomske regije, naglasio je ministar.

- Evropa se mora ponovo osmisliti - rekao je, piše CNN

NA VRH

Podijeli članak na