RUSIJA

Insajderi u Kremlju tajno razgovaraju o nasljedniku Putina: Imaju tri kandidata, ali jedan način da ga smjene

Ne radi se o tome da oni sada žele da svrgnu Putina ili da planiraju zavjeru, ali postoji razumijevanje da on možda neće vladati državom u dogledno vrijeme, rekao je izvor za Meduzu

Putin: Raste nezadovoljstvo vlade. Twitter

E. Ć.

31.5.2022

U Kremlju insajderi navodno tajno razgovaraju o potencijalnom nasljedniku Vladimira Putina, javlja nezavisni ruski portal "Meduza", koji dodaje da oni žele biti spremni ukoliko se predsjednik Rusije razboli ili budi smjenjen.

Meduza navodi kako raste nezadovoljstvo Kremlja i ruske vlade jer je tamošnja ekonomija osakaćena, a sve je to cijena vođenja višemjesečnog sukoba u Ukrajini, kao i sankcija koje je Zapad uveo.

Navodno ruska politička elita više nego ikada ranije razmatra budućnost poslije Putina.

Ne radi se o tome da oni sada žele da svrgnu Putina ili da planiraju zavjeru, ali postoji razumijevanje da on možda neće vladati državom u dogledno vrijeme - rekao je izvor iz Kremlja za Meduzu.

Kao potencijalni kandidati spominju se imena tri osobe i to: bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, te prvog zamjenika šefa kabineta Sergeja Kirijenka.

Ipak, kako navodi Meduza, insajderi su svjesni da bi teško bilo svrgnuti Putina s vlasti i da je jedini realističan način da se Putin smjeni jeste da se čeka na neki veliki zdravstveni problem.

Kao rezultat toga, nezadovoljstvo među visokim zvaničnicima svodi se na samo prazne razgovore u četiri oka. Kao što je rekao jedan izvor povezan s vladom: "Ljudi su zgroženi, ali su i dalje na svom poslu, pomažući da se zemlja postavi na ratnu osnovu", prenosi Meduza.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.