PORTPAROL SEKRETARA

Dujarik: Gutereš je zahvalan Turskoj što želi riješiti zastoj u izvozu žitarica iz Ukrajine

Pojavila se i ideja da se održi sastanak na tehničkom nivou, rekao je Ćavušolu

Antonio Gutereš. AGENCIJE

A. O.

1.6.2022

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš (Guterres) zahvalan je na naporima Turske da riješi zastoj u izvozu žitarica iz Ukrajine i očisti mine u Crnom moru.

- Generalni sekretar je izuzetno zahvalan na podršci koju Turkiye pruža u rješavanju situacije u Crnom moru i što podržava napore samog generalnog sekretara - rekao je Guterešov portaprol Stefan Dujarik (Stephane Dujarric) na konferenciji za novinare.


Izgradnja povjerenja

Ranije tokom dana, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Ćavušolu (Cavusoglu) osvrnuo se na prepreke ispred brodova koji prevoze žitarice iz ratne zone i naglasio napore Turske da pomogne u izgradnji povjerenja između Rusije i Ukrajine.

Napominjući kao jednu od prepreka morske mine koje je Ukrajina postavila u regiji Odesa, Ćavušolu je rekao da su prepreka i sankcije uvedene Rusiji u vezi sa pitanjem osiguranja i nepružanja usluga međunarodnim lukama.


Kontrolni mehanizam

Ćavušolu je kazao da bi mine tehnički mogle biti počišćene u roku od jedne do dvije sedmice i dodao da se mora uspostaviti kontrolni mehanizam za rješavanje zabrinutosti Rusije i Ukrajine.

Rekao je i da Turska i UN rade na tom pitanju.

- UN ima prijedlog. Uspostavljanje četveročlane kontakt grupe koju čine UN, Turska, Rusija i Ukrajina. Rekli smo u principu "da" tome. Pojavila se i ideja da se održi sastanak na tehničkom nivou. Po ovom pitanju još nije postignut potpuni konsenzus - kazao je Ćavušolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.