ŠVEDSKA PREMIJERKA

Anderson: Nastavit ćemo dijalog sa Turskom o ulasku u NATO

Naše odgovore na zahtjeve, kao i pitanja iz Turske, ćemo mi direktno predstaviti Turskoj, rekla je Andrerson

Magdalena Anderson. AGENCIJE

A. O. / CNN

1.6.2022

Premijerka Švedske Magdalena Anderson (Andersson) kazala je da će se nastaviti dijalog s Turskom u vezi sa članstvom Švedske u NATO savezu te da će ov zemlja direktno odgovoriti Turskoj kako bi riješila sve moguće nesporazume.

- Imali smo razgovore, dijalog s Turskom, i ovaj dijalog će se nastaviti i dalje, i radujem se daljim konstruktivnim sastancima zajedno s Turskom u bliskoj budućnosti - rekla je Anderson na konferenciji za novinare u Štokholmu (Stockholmu) nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom (Guterresom).


Brutalna agresija

- Naše odgovore na zahtjeve, kao i pitanja iz Turske, ćemo mi direktno predstaviti Turskoj i, naravno, riješiti ćemo sve probleme ili nesporazume do kojih bi moglo doći - dodala je ona.

Tokom sastanka, Anderson i Gutereš razgovarali su o “brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”, sigurnosnoj situaciji u Evropi i humanitarnoj situaciji u Ukrajini.


Odgovorna za svoje postupke

- Švedska će nastaviti da vrši pritisak na Rusiju i da bude jaka podrška Ukrajini dok svijet svjedoči šokantne brutalnosti i napada na civile i civilnu infrastrukturu - rekla je Anderson.

Dodala je da se Rusija mora smatrati odgovornom za svoje postupke i zahvalna sam na jasnom stavu generalnog sekretara o tome, piše CNN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.