SIGURNOSNA POLITIKA

U Danskoj održan važan referendum: Poslali smo poruku Evropi, NATO i Putinu

Referendum je održan jučer, 1. juna, a ovu odluku podržalo je 66,9 posto građana

Mete Frederiksen. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

Danci su referendumski odlučili da njihova država prihvati zajedničku sigurnosnu politiku Evropske unije. Referendum je održan jučer, 1. juna, a ovu odluku podržalo je 66,9 posto građana.

Time je omogućeno da i ova zemlja učestvuje u vojnim misijama Unije. Premijerka Mete Frederiksen (Mette) je izjavila da je ovo "važan signal" usljed agresije Rusije na Ukrajinu.

Za nju je ovo pokazatelj jedinstva u trenutku kada, kako je kazala, predsjednik Rusije Vladimir Putin vrši invaziju na slobodnu državu i prijeti stabilnosti Evrope.

- Kada sloboda zakuca na evropska vrata i kada je na našem kontinentu ponovo rat, ne možete biti neutralni. Podržavamo Ukrajinu i ukrajinski narod - poručila je Frederiksen.


BBC je objavio da je izlaznost na referendumu druga najmanja u historiji Danske - iznosila je 65,8 posto. No, referendumska odluka je donesena najvećim brojem glasova ikada.

Podsjećamo, iako je ova zemlja bila članica NATO-a, ispregovarala je da ne učestvuje u vojnim misijama, a to je bio slučaj 30 godina. Nakon početka rata u Ukrajini, poput Švedske i Finske, počela je preispitivati sigurnosnu politiku.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) pozdravili su odluku Danaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.