TROJICA RANJENA

Pripadnik UN-a ubijen u napadu u Maliju

Žrtve su bili pripadnici jordanskog kontingenta misije, rekao je sigurnosni zvaničnik pod uslovom anonimnosti

Pripadnik UN-a ubijen u napadu u Maliju. Anadolija

H. J. I.

2.6.2022

Mirovni pripadnik UN-a je ubijen, a trojica su ranjena u srijedu u "terorističkom napadu" na njihov konvoj u Kidalu, na sjeveru Malija, saopćila je misija UN-a u Maliju (MINUSMA).

Žrtve su bili pripadnici jordanskog kontingenta misije, rekao je sigurnosni zvaničnik pod uslovom anonimnosti.


Nisu navedeni detalji o napadačima

Konvoj je pogođen vatrom iz malokalibarskog oružja i raketnim granatama u napadu koji je trajao oko sat vremena, tvitovao je portparol MINUSMA Olivier Salgado.

- Nažalost, jedan od plavih šljemova podlegao je ranama nakon napada - objavio je na francuskom, prenosi AFP.

Nisu navedeni detalji o napadačima. Napad je bio peti incident koji se dogodio u regiji Kidal u Maliju za nedelju dana, navodi se u saopćenju.

MINUSMA je multidimenzionalna integrirana stabilizacijska misija Ujedinjenih naroda u Maliju koja je raspoređena 2013. da pomogne u jačanju krhke afričke države u regiji Sahel pred džihadističkim napadima.


Džihadistička pobuna

Sa 13.000 članova, misija je jedna od najvećih mirovnih operacija UN-a, ali i jedna od misija koja djeluje na posebno opasnom području. Od neprijateljskih napada poginula su 172 pripadnika MINUSMA-e.

Jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Mali se bori sa decenijskom džihadističkom pobunom koja je odnijela hiljade života i protjerala stotine hiljada iz njihovih domova.

Vladajuća hunta se okrenula od Francuske ka Rusiji u svojim nastojanjima da zaustavi nasilje koje je počelo na sjeveru zemlje i proširilo se na centar, a potom i na susjedne države Burkinu Faso i Niger.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.