PO DRUGI PUT

Francuske diplomate stupile su u štrajk: Makronove reforme naštetit će međunarodnoj poziciji države

Procjenjuje se da će ovom reformom biti pogođeno oko 700 francuskih diplomata

Emanuel Makron. AGENCIJE

A. O. / Anadolija

2.6.2022

Francuske diplomate stupile su u štrajk po drugi put u historiji te evropske zemlje, javlja Anadolija.

Francuske diplomate stupile su u štrajk prvenstveno zbog ograničenja budžetskih sredstava i reformi koje je pokrenuo predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), a za koje tvrde da će naštetiti međunarodnoj poziciji države.

Visoke francuske diplomate i ambasadori koji su na dužnosti u različitim zemljama također su podržali diplomate, koji su se okupili u Parizu, glavnom gradu Francuske, na poziv brojnih sindikata.


Protiv reforme

Oko 200 ljudi okupilo se na skupu na Trgu Invalides, izražavajući protivljenje reformi visoke državne službe u zemlji.

U okviru reforme visoke državne službe, visoki državni službenici koji rade u različitim ministarstvima i institucijama biće spojeni u jednu kategoriju pod nazivom "državni rukovodioci". Time će također biti obuhvaćeni ambasadori i podsekretari.

Procjenjuje se da će ovom reformom biti pogođeno oko 700 francuskih diplomata.

Alain Maestroni, generalni sekretar sindikata Generalne konfederacije uposlenika (CGT) u Ministarstvu vanjskih poslova, kazao je za Anadoliju da se protive ovoj reformi, jer je diplomatija profesija koja se uči na terenu tokom cijele profesionalne karijere.


Smanjen broj

Istakao je da je posljednjih godina značajno smanjen broj zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova Francuske. Maestroni je još kazao da je povećan broj Francuza koji žive u inostranstvu, a samim tim i potreba za diplomatama.

Dodao je da upravo zbog toga traže da se poveća broj diplomatskog osoblja i objekata u kojima bi bili smješteni.

Štrajkači se posebno protive reformi u javnom sektoru koje je inicirao Makron, ističući da će ona promijeniti strukturu diplomatskih karijera, a zabrinuti su i zbog višegodišnjih budžetskih rezova zbog kojih je od 2007. godine broj službenika u vanjskim poslovima smanjen za 20 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.