RASTUĆA PRIJETNJA

SAD sa saveznicima nadzire sjevernokorejske aktivnosti za probu nuklearne bombe

Južnokorejski i američki obavještajni zvaničnici saopćili su da su uočili sjevernokorejske aktivnosti na pripremi sjeveroistočnog poligona za izvođenje još jedne nuklearne probe

SAD procjenjuju da DPRK priprema svoj poligon za testiranje Punggye-ri za ono što bi mogla biti sedma nuklearna proba. AFP

E. T.

3.6.2022

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Joe Bidena za Sjevernu Koreju izjavio je u petak da Sjedinjene Države “pripremaju sve eventualne mjere”u bliskoj saradnji sa svojim južnokorejskim i japanskim saveznicima dok nadziru sjevernokorejske napore na eventualnoj probi nuklearne bombe za koju zvaničnici tvrde da bi mogla biti stvar trenutka.

Južnokorejski i američki obavještajni zvaničnici saopćili su da su uočili sjevernokorejske aktivnosti na pripremi sjeveroistočnog poligona za izvođenje još jedne nuklearne probe, koja bi bila sedma od 2006. i i prva od septembra 2017., kada je Sjever tvrdio da je detonirao termonuklearnu bombu.

Sung Kim, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, doputovao je u Seul na trilateralni sastanak s južnokorejskim i japanskim kolegama kako bi raspravljali o rastućoj prijetnji koju predstavljaju sjevernokorejski programi nuklearnog oružja i projektila.

- SAD procjenjuju da DPRK priprema svoj poligon za testiranje Punggye-ri za ono što bi mogla biti sedma nuklearna proba. Ocjena je u skladu s nedavnim izjavama zvaničnika DPRK - izjavio je Kim, koristeći akronim zvaničnog naziva Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.