RASTUĆA PRIJETNJA

SAD sa saveznicima nadzire sjevernokorejske aktivnosti za probu nuklearne bombe

Južnokorejski i američki obavještajni zvaničnici saopćili su da su uočili sjevernokorejske aktivnosti na pripremi sjeveroistočnog poligona za izvođenje još jedne nuklearne probe

E. T.

SAD procjenjuju da DPRK priprema svoj poligon za testiranje Punggye-ri za ono što bi mogla biti sedma nuklearna proba

Foto: AFP


Specijalni izaslanik američkog predsjednika Joe Bidena za Sjevernu Koreju izjavio je u petak da Sjedinjene Države “pripremaju sve eventualne mjere”u bliskoj saradnji sa svojim južnokorejskim i japanskim saveznicima dok nadziru sjevernokorejske napore na eventualnoj probi nuklearne bombe za koju zvaničnici tvrde da bi mogla biti stvar trenutka.

Južnokorejski i američki obavještajni zvaničnici saopćili su da su uočili sjevernokorejske aktivnosti na pripremi sjeveroistočnog poligona za izvođenje još jedne nuklearne probe, koja bi bila sedma od 2006. i i prva od septembra 2017., kada je Sjever tvrdio da je detonirao termonuklearnu bombu.

Sung Kim, specijalni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, doputovao je u Seul na trilateralni sastanak s južnokorejskim i japanskim kolegama kako bi raspravljali o rastućoj prijetnji koju predstavljaju sjevernokorejski programi nuklearnog oružja i projektila.

- SAD procjenjuju da DPRK priprema svoj poligon za testiranje Punggye-ri za ono što bi mogla biti sedma nuklearna proba. Ocjena je u skladu s nedavnim izjavama zvaničnika DPRK - izjavio je Kim, koristeći akronim zvaničnog naziva Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja, prenosi AP.

NA VRH

Podijeli članak na