NEUOBIČAJEN KORAK

Bijela kuća pozdravila saudijsku ulogu u produženju primirja u Jemenu, uoči dolaska Bajdena u Rijad

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je novinarima da su princ bin Salman i saudijski kralj Salman zaslužili pohvale zbog njihovih uloga u produženju primirja u jemenskom ratu

Džo Bajden: Izvori bliski procesu tvrde da predsjednik SAD planira put za Saudijsku Arabiju. Agencije

E. T. / Fena

3.6.2022

Bijela kuća poduzela je neuobičajeni korak priznavajući ulogu koju je saudijski princ Mohammed bin Salman imao u produženju primirja u Jemenu, uoči očekivane posjete Rijadu predsjednika Joe Bidena.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je novinarima da su princ bin Salman i saudijski kralj Salman zaslužili pohvale zbog njihovih uloga u produženju primirja u jemenskom ratu.

- To primirje ne bi bilo moguće bez kooperativne diplomatije iz zemalja širom regije. Posebno priznajemo čelništvo kralja Salmana i krunskog princa Saudijske Arabije u pomaganju u konsolidaciji primirja - kazala je.

Sve do srijede, Bijela kuća je tvrdila da Biden još smatra Salmana “izopćenikom” zbog, kako američki obavještajci tvrde, njegove uloge u ubistvu svog političkog protivnika, novinara Washington Posta Jamala Khashoggija u Turskoj 2018. godine. Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu umrljalo je sliku princa kao reformiste. Saudijska vlada negira bilo kakve veze s ubistvom.

Izvori bliski procesu tvrde da Biden planira put za Saudijsku Arabiju, u vezi s posjetom Evropi i Izraelu krajem juna.

Posjeta će imati za cilj jačanje veza sa Saudijskom Arabijom u vrijeme dok Biden pokušava da pronađe načine za sniženje cijena benzina u Sjedinjenim Državama.

Biden bi mogao prisustvovati samitu u Rijadu Vijeća za zalivsku saradnju, čije su članice Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija, i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopćili su izvori, prenosi Reuters.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.