AMERIČKI PREDSJEDNIK

Nema tačan plan: Bajden razmišlja o posjeti Saudijskoj Arabiji

Američka glasila objavila su da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država odlučio da će do kraja juna posjetiti Rijad, što je već neko vrijeme imao u planu

Bajden: Do sada odbijao susret s prijestolonasljednikom Mohamedom Bin Salmanom. Twitter

E. Ć.

4.6.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) potvrdio je da razmišlja o posjetu Saudijskoj Arabiji, za koju je međutim rekao da će se prema njoj odnositi kao prema pariji, odnosno odmetnutoj zemlji.

Međutim, Bajden je ocijenio da je još rano govoriti o sastanku s prijestolonasljednikom te naftom bogate monarhije.

- Ne znam tačno kada ću ići. Postoji mogućnost da se sastanem s Izraelcima i s arapskim zemljama. Saudijska Arabija će biti među njima budem li išao, ali zasad nemam tačan plan - izjavio je Bajden.

Američka glasila objavila su da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država odlučio da će do kraja juna posjetiti Rijad, što je već neko vrijeme imao u planu. Bajden je do sada odbio sastati se s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom (Mohammed), smatrajući da njegov sagovornik treba biti kralj Salman, piše New York Time, a prenosi Hina.

U izvještaju američke obavještajne službe koju je Bajden objavio nedugo nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, navodi se da je princ Mohamed Bin Salman odobrio ubistvo Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), saudijskog novinara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.